2025 3. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2025 13:54
1982 yılından Nobel Edebiyat ödülü'nün sahibi olan Gabriel Marquez, 1981 yılında yazıp yayımladığı; "Benim en iyi eserimdir"dediği Kırmızı Pazartesi'ne atfediyor bu başarısını. Gerçek adı, "İşleneceğini. Herkesin Bildiği Bir Cinayetin Öyküsüdür. Fakat bizim edebiyatımızda "Kırmızı Pazartesi olarak bilinmekte. Eserin dili oldukça sade.Anlatımı ise anlaşılır. Karakterin öleceği eserin başında anlatılıyor fakat bu eserin sürükleyiciliğinden bir şey kaybettirmiyor. Kolombiya'da yaşanan gerçek bir olayı anlatan eseri Marquez'in kaleminden okuyoruz. O dönemi, toplumsal yaşantıyı, inançları, gelenekleri gerçekçi ve eleştirel bir üslupla ele almış olan yazar,Latin Amerika'da yaygın olan artık bir toplumsal yaşantı halini alan "namus cinayetini" anlatıyor.Aslında işlenen bu cinayetin işleneceği tüm kasaba halkınca biliniyor ve bilinmesine rağmen kimi işlenmesine olanak vermeyerek umursamıyor, kime bu cinayeti içten içe isteyerek, kimi ise istemese de elinden bir şey gelmeyeceğini düşünerek engel olmuyor. Aslında hangi nedene dayanılırsa dayanılsın engellemedikleri bu cinayeti tüm kasaba birlikte işliyor diyebiliriz. Yazarlığının yanı sıra gazeteci olan Marquez anlatımında da röportaj tekniğini kullanmış. Olayları Santiago Nasar'ın en yakın arkadaşının 20 yıl sonra olayın gerçeğin peşine düşmesiyle onun anlatımıyla okuyoruz. Kitapta kullanılan bu röportaj tekniği ile görüyoruz ki aynı günü aynı olayı herkes farklı şekillerde yorumluyor ve farklı anlamlar yüklüyor. Bu teknik ile aslında o günü farklı açılardan, farklı kişilerin gözünden okuma şansını yakalıyoruz. Yıllar sonra, namus için öldürülen Santiago Nasar'ın aslında cinayete sebep olan olayla hiç bir ilgisi bile olmayacağı şüphesinin mesajıda okura verilmekte. Oldukça sürükleyici ve çarpıcı olan eseri okumanızı tavsiye ederim.
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202595,4bin okunma