2025 14. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 23:38
“Ey Allah yolunun yolcusu! Benim bu kitabımı ne bir şiir kitabı olarak gör, ne de bir bilgiçlik eseri olarak değerlendir. Çileyle kaleme alınmış bu beyitlere dikkatle benim yüz çilemden birini olsun sen de hisset! Bu kitabımı dertle ve ıstırapla baştan sona okuyan kişi, elinde mutluluk belgesiyle o Yüce Eşik’e erişir. Bu kitabı anlayarak okuyan, işinin eri olur. (…) Bu kitap, bütün zamanların süsüdür; bu kitaptan seçkinler de nasiplenir, sıradan insanlar da… Buz gibi soğuk bir adam bu kitabı görse, perdenin arkasından (gaflet perdesini yırtmış olarak) ateş gibi tutuşarak çıkar.” * 12. yüzyılda Horasan Selçukluları’ndan, eczacılık ve tıpla ilgilendiği için “Attâr” lakabı ile bilinen, tam adı Ebû Hâmid Feridüddin Muhammed bin Ebî Bekir İbrahim-i Nisaburi olan Ferîdüddin Attâr tarafından kaleme alınmış yüksek bir tasavvufî eser olan Mantıku't-Tayr ’ı üçüncü kez okudum. Eser, tasavvuf alanında yazılmış Nadide bir şâheser. Yüzlerce kuşun, Hüdhüd’ün önderliğinde canlarını Sîmurg’a uçurma maceralarını anlatan muhteşem bir eser… Tabii burada kuşlar da sembol, Hüdhüd de, Simurg da… Kuşlar, Simurg’a varana kadar maddi-manevi birçok maraza düçâr olacaklar. ** Kitap Allah'a hamd, Peygamberimize ve Hulefâ-i Râşidin’e övgüyle başlar... Bülbül, tavus, kaz, alaüveyik, doğan, keklik, hümâ, kuyruksalan ve daha nice kuştan müteşekkil yüzlerce kuşun hâlinden ve dilinden esere giriş yapılır ki; anlatılan aslında tasavvuf yoluna girmiş müridlerdir. Kimisi ölümden korkar, kimisi bir dünya güzeline tutulmuştur, kimisi şan, şöhret, makam, mevkî, kibir, gurur, tevazuya kapılmıştır, kimisi de yaptıklarını beğenmiş, bu şekilde padişaha yakın olmasının yeteceğini düşünür, sorular soruları kovalar. Hüdhüd ise onların rehberi olarak Sîmurg’a çağırır ve hepsi yukarıda saydığım hâllerini öne sürerek özür beyan eder ve gelemeyeceklerini söylerler. Hüdhüd kimisini azarlar, kimisini ayıplar, kimisini paylar ve nihayetinde yola çıkarlar. Eserde tarihi ve dini şahsiyetlerin menkıbeleri, kıssaları anlatılır ve bunlar seyr-ü sülûk için çok güzeldir. Yola çıkmak kolay değildir. Ama yolda devamlı olmak hiç kolay değildir. Kuşların yolculuğu çetin ve meşakkatlidir. Bu meşakkati gören kuşlar, şüphe ve endişeyle çıktıkları yolda yine şüphe duyarlar. Yüzlerce kuşun tereddütle, endişe ve türlü sorularla süren yolculuğu nasıl bitecektir? Kuşlar Sîmurg’a varabilecek mi, yolculukta ne yaşayacaklar? Bu ve çoğu müşkilin hâlli, kitapta… Tasavvufta maksad, aşk hâlleri, mürşidin ehemmiyeti, müridlerin hâlleri, seyr-i sülûkta sabr-u sebât ve azimet ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Mantıku't-Tayr
Mantıku't-TayrFerîdüddin Attâr · Sufi Kitap Yayınları · 20256,4bin okunma