·260 syf.····Okunma: 29 Eylül 2025 14:58 Cengiz Aytmatov’un en çarpıcı eserlerinden biri olan Elveda Gülsarı isimli romanda bozkır yaşamını, zorluklarını, at ile insan arasında kurulan derin bağı işlerken, diğer yandan bireylerin toplum ve sistem karşısındaki mücadelesini konu alır.
Romanın merkezinde ana karakter olarak yaşlı bir köylü olan Tanabay ve onun rahvan atı Gülsarı vardır. Gülsarı öyle sıradan bir at değildir; özgürlüğün, dostluğun, sadakatin, emeğin ve kaybolan değerlerin sembolüdür. Romanda Tanabay’ın gençlik döneminden yaşlılık dönemine kadar geçen süreç içerisinde rahvan atı Gülsarı onun en yakın ve sadık arkadaşı olur. Atın yavaş yavaş yaşlanması ve sonunda ölümü Tanabay’ın kendisini sorgulamasına ve hayallerinin tükenişine tanık olmasını simgeler.
Roman hakkında genel değerlendirmede insan ve hayvan arasındaki sevgi ikliminin yanı sıra Sovyet dönemindeki köylülerin yaşamış olduğu toplumsal baskıları, ideolojik çatışmaları ve yaşanan bireysel dramları etkili bir dil ile okuyucuya sunmaktadır. Gülsarının ölümü bir atın ölümüymüş gibi gözükse de aslında bir yaşam biçiminin ve değerlerinin vedasıdır diyebiliriz. Yazar diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da pastoral akıcı bir dil kullanarak trajik bir atmosfer yaratmaktadır. Genel olarak temalar ‘sadakat’, ‘vefa’ , ‘emeğin kutsallığı’ ‘özgürlük’ üzerine kurularak okuyucuyu düşündürür.
Son olarak bu eser sıradan bir roman değildir. Bir vedanın, bir hayat muhasebesinin içerisinde insan hayvan dostluğunun anlatıldığı, değerlerin değişerek zaman içerisinde yıkıcılığını anlatan harika bir kitaptır.
Keyifli okumalar dilerim…