Bizi Öldürmeyen Şey Güçlendirir Mi? İncelemesi!
2025 25. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 22:40
Yazar, travmatik olaylar yaşadıktan sonra Nietzsche’nin kitaba da adını veren sözünden yola çıkarak araştırma yapmaya başlar. Travma yaşamış altı kişi ile röportajlar yaparak bu hayatları aynı aforizmayla değerlendirerek ele alır. Sanıyorum ki yazarın gazeteci olmasının da etkisiyle yapılan araştırmalar çok detaylıydı. Yapılan analizler, tartışmalar… Hepsi kitabın ne kadar üzerinde uğraşıldığının bir göstergesiydi nezdimde. Kitabın yazımının kolay bir süreç olmadığı her satırında anlaşılıyordu. Kitabın amacı Nietzsche’nin aforizmasının ne kadar doğru olduğunu anlamak, bu süreçte ise okuyana hem çöküşü hem umudu hissettirmekti. Derler ya hani: “Her fırtınanın ardından güneş açar,” diye. İşte bu kitap tam da bu düşünceyi size aşılayan, her bitişin aynı zamanda bir başlangıç olduğu fikrini sadece cümlelerle değil, örnekleriyle veren bir kitap. Her ne kadar böyle anlattığımda insana inanılmaz bir güç kaynağı verecek, çöküş anında insanı ayağa kaldıracakmış bir kitap gibi gelse de okurken aşırı zorlandığımı belirtmek isterim. Yazım dili ağır ve süslüydü. Okurken sürekli bırakmak isteğiyle dolup taşmış, ağırlığı nedeniyle normal günlük okumamın çok çok aşağısında bir okuma yapmıştım. Bunun bilinciyle başlamanızı öneririm. Nietzsche’nin felsefesi ilk okuduğum andan itibaren bana ‘yeniden doğuş’ hissini veriyor. Öldürmeye bir nefes kala yaşanan bir travmanın ardından yeniden ayağa kalkmak ve kitapta çokça bahsettiği gibi ‘ölümden sonraki hayatların’ artık eskisi gibi hissetmemesi ve yepyeni bir kimlik kazanması bu hissimi destekliyor. Yeniden doğuş da hayata yüklenen anlamlara ihtiyaç duyar. Bundan dolayıdır ki bahsedilen altı kişinin içinden hayat hikâyesini en sevdiğim Sean oldu. Yaşadığı pişmanlığı, hayatı sorgulayışı, yeniden bir yol çizişi ve o yolda engebelere takılsa bile hayatına kattığı değerlerden vazgeçmeyişi okurken tebessüm etmeme sebep olmuştu. Uzun lafın kısası dersek kendinize bir rehber kitap arıyorsanız, aradığınız kitabın bu olmadığını; ağır bir anlatım diline ama oldukça yetkin bir araştırmaya sahip kitap olduğunu söyleyebilirim. Keyifli okumalar dilerim.
Bizi Öldürmeyen Şey Güçlendirir Mi?Mike Mariani · Olimpos Yayınları · 202331 okunma