2025 45. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2025 17:21
Tamam, itiraf ediyorum: İnternette çok pohpohlanan kitapları bir daha hemen almayacağım diye kendi kendime söz verdikten sonra, internetten kitap alışverişi yaparken sepetimi indirim için gerekli olan tutara tamamlamak adına, kitap hakkında hiçbir ön araştırma yapmadan, öncesinde de her yerde sürekli karşıma çıktığı için en sonunda dayanamayıp aldığım bir kitap. Yazarla ilk tanışmam bu kitapla oldu ve açıkçası ben yazarın dilini ve anlatımını çok beğendim. Benim için son derece sürükleyiciydi. Şimdi elimden geldiğince spoiler vermeden incelememi yapmaya çalışacağım. Kitabın adı, Asyalı kimliğin Batılılar tarafından çalınmasını ve temsil edilmesini eleştiren Sarı Yüz “yellowface” kavramından geliyor. Bu terim, tarih boyunca Asyalı karakterlerin Batılı oyuncular tarafından makyajla canlandırılması ve Asyalı kültürün sömürülmesini ifade ediyor. Kuang, günümüzün en tartışmalı konularını “kültürel gasp, ırkçılık, sosyal medya linci ve anlatının kime ait olduğu” ele alarak, okuru hem eğlendiren hem de vicdanını rahatsız eden, sürükleyici bir anlatım sunmuş. Romanın merkezinde, yayıncılık kariyerinde bir türlü aradığı başarıyı bulamayan beyaz yazar June Hayward yer alıyor. June'ın tam tersine, Çin asıllı Amerikalı eski sınıf arkadaşı Athena Liu ise edebiyat camiasının gözdesi, her kitabı çok satan bir dahi yazar. June'ın Athena'ya duyduğu gizli kıskançlık ve başarısızlık hissi, Athena'nın beklenmedik ve trajik ölümüyle geri dönülmez bir yola giriyor. Roman, sadece bir olay örgüsü sunmakla kalmıyor, aynı zamanda okura "yayıncılık sektörünün perde arkası" turu attırıyor. Kitabın en yakıcı noktası, bir beyaz yazarın, Asyalı bir yazarın Asya tarihi ve deneyimi hakkındaki eserini çalması. June, "bu önemli hikayenin anlatılması gerekiyor, anlatanın kim olduğu önemli değil" argümanının arkasına sığınarak kendince yaptığı şeyi meşrulaştırmaya çalışıyor. Roman, bir gecede bir insanın nasıl yıldıza dönüşebileceğini ve nasıl yerin dibine batırılabileceğini çok çarpıcı bir şekilde gösteriyor. June, internetteki anonim dedikodular, tweet'ler ve "eleştiri" adı altındaki acımasız yorumlarla boğuşuyor. Sosyal medyanın gerçeği nasıl eğip büktüğünü ve bir yazarın anlatı üzerindeki kontrolünü nasıl kaybettiğini ürkütücü bir gerçekçilikle yansıtıyor. June Hayward, okurun kolayca nefret edebileceği, inanılmaz derecede güvenilmez bir anlatıcı. Olayları sürekli olarak kendi lehine çarpıtıyor, kendini haklı çıkarıyor ve yaptığı korkunç şeyleri rasyonelleştirmeye çalışıyor. Bu durum, okuyucuyu sürekli olarak June'un anlattıklarını sorgulamaya iterek, romanın gerilimini ve gücünü artırıyor. Okur olarak, June'a hem sinirleniyor hem de onun paranoyasına kapılıp gitmekten alıkoyamıyorsunuz kendinizi. Kitap, son sayfasına kadar ahlaki bir ikilemin içinde yüzdürüyor. Sadece June mu suçlu, yoksa onu bu noktaya getiren ve ondan faydalanan tüm o sistem mi? Kuang, net cevaplar vermek yerine, okuru bu sorularla baş başa bırakıyor. Eğer modern edebiyat ve yayıncılık dünyasındaki tartışmalı konulara eleştirel bir gözle bakmak, aynı zamanda da gerilim dolu, akıcı bir hikaye okumak istiyorsanız, Sarı Yüz kaçırılmaması gereken, son derece başarılı bir örnek. Herkese bol kitaplı günler ve keyifli okumalar diliyorum.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma
4.666 Gösterim