2025 9. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 18:12
Hakan Günday'ın Ot dergisinde yayımlanan öyküleri ve Anakara seyir defteri adlı fanzinindeki yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan 208 sayfalık kitabı 34 öyküden oluşuyor. Dünyanın İlk Klon Devlet Başkanı ve İç Burkan Dramı Lisan-ı Münasip Uykuda Büyümek Cehennemde Bir Gün Doğmadan Önce Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey Mahşerin Dört Atlısından Biri Olan “Ölüm”ün Atını Çalıp Kaçan İki Delinin Son Sözleri Toplum İnşası ve Mühendisliğinde Bir Yalıtım Malzemesi Olarak İnsan Eti Kullanımına İlişkin Kılavuz Sürdürülebilir Kötülüğün Temel Şartları Bir Kinyas ve Kayra Öyküsü Açıkçası Seni Tam Olarak Hatırlamıyorum ilginç öykülerinden birkaçı. En çok okuduğum ve beğendiğim yazarlardan olan Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra, Daha, Az gibi konusu ve üslubu sağlam kitapları varken Derz gibi bir öykü kitabı olmamış sanki.İçinde birkaç güzel hikaye olsa da, aykırı cümleleri de olsa beni tatmin etmedi diyebilirim. Ancak bu üç hikayeden etkilendim doğrusu. Gasp: Efruz denen henüz bıyıkları terlememiş bir çocuğun Amerika'da ölüme mahkum edilmiş bir suçlu ile mektuplaşmalarının doğurduğu sonuçlar üzerine yazılmış bir hikaye. Sonra: Aynı handa çalışan 15 yaşındaki iki çocuğun ''soykırım'' hakkında konuştuğu ve neredeyse birbirlerini gırtlak gırtlağa getiren üstüne çok düşünsel yazılmış gerçekler paradigması. Sürdürülebilir Kötülüğün Temel Şartları: Olağanüstü. Öyle tespitler yapılmış ki 2.maddesi ''Her doğru bilgiye karşılık on yanlış bilgi yaymak.'' Başlı başına diğer maddelerin ne olduğu hakkında kişisel bir kaşıntı yapıyor derimizde. Birkaç güzel alıntı da ekleyelim: Çünkü biliyordum ki ölmeyi hak edenler sokağa çıkmak için geceyi bekler. Hiçbir dünyalı bu dünyaya dayanamaz ya da katlanamaz ya da yalan söyler ya da küfreder ya da ölür ya da bölünür ya da kopar ya da tapar ya da kusar ya da susar ya da kaçar ya da kırar ya da kalır ya da ayırır ya da okur ya da korur ya da doğurur ya da boğulur ya da dağılır ya da bağırır ya da sarhoş olur ya da aşık olur ya da koşar ya da yürür ya da durur ve kurur ve solar ve sorar ve kazar ve yorar ve dolar ve boşalır ve kasılır ve kalır ve yaratır ve inanır ve yaratılır ve savaşır ve yaralanır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve dener ve yanılır ve yazar ve dayanır.” İnsanı borçlandırın. Bunun için de işlerliği kanıtlanmış bir yol izleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kentlerinizin kaldırımla- rında stantlar kurmak ve insanlara, gelirlerinin beş katı harcama limitlerine sahip kredi kartları dağıtmak. Öğrenmeyi öğrenmesini engelleyerek birey olmaktan alıkoyduğunuz insan, haliyle bi- linçli bir tüketici de olamayacak ve daima borçlu kalacaktır. Böylece borçlarından başka hiçbir konuyla ilgilenmeyecek ancak yine de telefonu, arabası ya da televizyonunu her yıl yenileyebilmek için kredi kullanmaya devam edecektir. Kendimi bildim bileli kendimi bilemeyeceğimi biliyorum. Yine de varlığımın nedenini sorgulamaktan asla vazgeçmedim. Hayatımın anlamını ve bu dünyadaki işlevimin ne olduğunu çözmek için yıllarca düşündüm. Oysa biraz sabretsem, bütün sorularımın yanıtını zaten zaman verecekmiş Bir yanım hep çocuk kaldı. Sağ yanım... Nerede pis iş varsa hep bu sol elimle yaptım. İnsanın atasından öğrendiği palavra olabilir ama ustasından öğrendiği mutlaka gerçektir. İyi Okumalar
DerzHakan Günday · Doğan Kitap · 02,237 okunma