Puan vermedi·100 syf.··Beğendi
···Okunma: 03 Ekim 2025 09:44 KURTARMA MESAFESİ
SAMANTA SCHWEBLİN
1. Bu kitabı neden okudun?
Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi kitabını bu ara ince kitaplar okumak istediğim için tercih ettim. Daha önce hiç okumadığım bir yazardı. Çevirmen Emrah İmre sayesinde onunla tanışma fırsatı buldum. Marquez’in Ağustosta Görüşürüz kitabını da aynı çevirmenin çevirisinden okumuştum. Schweblin’in genç bir yazar olması ve kitabın konusunun ilginç detaylar taşıması merakımı cezbetti.
Kitapta gerilimin hiç düşmeden devam etmesi, özellikle anlatımın içine sinmiş korku duygusu, daha ilk sayfalardan itibaren tedirgin ediyor.
2. Yazarı tanıyor musun, daha önce kitaplarından okudun mu?
Yazarla ilk defa tanıştım.
Samanta Schweblin Arjantinli bir yazar.
1980’de Buenos Aires’te doğmuş. Şu an Berlin’de yaşıyor.
Dünya çapında en çok tanınan kitabı Kurtarma Mesafesi (Fever Dream olarak da biliniyor) ve bu eserle 2017’de Man Booker Uluslararası Ödülü’ne aday gösterilmiş.
3. Kitabın dili, akıcılığı nasıl?
Başta biraz şaşkınlık yaşasam da kitaba çabuk hâkim oldum. Monolog şeklinde ilerleyen bir yapısı var; hayali bir karakter olan David’le konuşma üzerinden kurgulanan bu içsel serüven oldukça farklı bir okuma deneyimi sundu. Yazarın dili sade ve akıcıydı, bu sayede kolay ilerledi.
4. Kitabın en hoşuna giden kısmı, unutamadığın kısmı neresi?
Kitapta en çok etkilendiğim kısım anne ile kız arasındaki bağ oldu. Annenin çocuğunu korumak için aralarında görünmez bir iple bağ kurması çok ilginç bir fikirdi. Yeşil ev ve orada yaşananlar unutulmaz sahnelerdi. Ayrıca Amanda ile Carla arasındaki kısa sürede gelişen yakınlık da çok dikkat çekiciydi.
Anne-çocuk bağına odaklanması çok etkileyiciydi. “Kurtarma mesafesi” fikri, aslında bir annenin çocuğunu her an korumak için duyduğu kaygının sembolü gibi. Bu yönüyle kitap, sıradan bir gerilim hikâyesi olmaktan çıkıp duygusal bir boyut da kazanıyor.
5. Kitapta kendinle ilgili, kendine yakın hissettiğin kısmı var mı?
Okurken annelik duygusu, çocuğu koruma içgüdüsü yakın hissettiğim kısımdı. Bunun yanında kitabın çevre kirliliğine, özellikle de suların zehirlenmesine dikkat çekmesi günümüzün çok güncel bir sorununa işaret ediyor. Bu yönüyle kitabın tedirgin edici atmosferi, gerilimi ve korku unsurları daha da etkileyici hale geldi. Kurtarma Mesafesi, kısa olmasına rağmen yoğun, gerilimli ve düşündürücü bir kitap. Hem annelik bağını hem de çevre duyarlılığını işleyişiyle hafızamda yer eden bir okuma deneyimi oldu.
Genel Değerlendirme:
Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi, gerilimi baştan sona hissettiren bir kitap. Anlatının atmosferi tedirginlik üzerine kurulmuş; okurken sürekli diken üstünde hissettiriyor. Kurguda anne-çocuk ilişkisi, korunma içgüdüsü ve “görünmeyen tehlike” hissi ustalıkla işlenmiş.
Kitabın en güçlü taraflarından biri, korkunun yalnızca olağanüstü bir tehditten değil, bizzat hayatın içinden —suların kirlenmesi, çevre kirliliği, doğanın tahribatı— kaynaklandığını göstermesi. Bu yönüyle günümüzün en güncel sorunlarından birine dokunuyor. Doğa ve insan arasındaki bağın ne kadar kırılgan olduğunu, en küçük ihmalin bile hayatlara mal olabileceğini anlatıyor.
Gerilim duygusu hiç azalmadan sürüyor, okuyucuya hem psikolojik hem de toplumsal bir kaygı bırakıyor. Kitap bitince gerçekten, yalnızca bir anne ile çocuğu arasındaki mesafeyi değil, insan ile doğa arasındaki “kurtarma mesafesini” de düşündürüyor. İp kopmadan doğayı kurtarmak dileğiyle...