2025 2. kitabı
Farklı nesillerin önce ayrılan, sonra kesişen hayatlarını anlatmaktadır. Evlilik dışı bir ilişkiden doğmuş Asya, bolca teyze, anne, annane ve cicianneden oluşan, birlikte yaşayan geniş bir ailenin hayatı inceleniyor kitapta. Bu kısım biraz da sanırım yazarın geniş aile özlemini yansıtıyor olabilir. Ailenin tüm erkeklerinin 41 yaşını bulmayan erken ölümleri gibi bir lanetleri mevcut. Bu sebeple dayımız Mustafa genç yaşta Amerika'ya okumaya gidiyor ve sonrasında orada bir aile kurup uzun yıllar kendi ailesi ile irtibatı sınırlı yaşıyor. Mustafa'nın üvey kızı Armanuş'un kökleri Ermeni tehcirine uğramış eski bir Osmanlı Ermeni ailesine dayanmakta. Armanuş'un köklerinin izini bulmak amacıyla San Fransisco'dan İstanbul'a uzanan yolculuğunda, toplumumuzda konuşulması çekinilen 1915 Ermeni olaylarına da bir bakış açısı katılmaktadır. Bu bakış açısı Elif Şafak'ın kalemine yakışır cüretkar ve tarafsız bir şekilde yapılmış elbette. Teyzelerden birinin cinlerle konuşabilmesi, onlardan bilgi alabilmesi yazaran karakteristik metafizik örgülerinden. Bunları topladığımız zaman yazarın çok yönlü bakış açısı yoğun şekilde hissediliyor. Kitabın ismine konu olan kızın babası kitap sonuna kadar ustalıkla saklanabilmiş. Biraz sezebiliyor olsakta şaşırtıcı ve akılda kalıcı bir son yakalanmış. Ben keyif aldım, almak isteyene de tavsiye ederim.
Baba ve PiçElif Şafak · Metis Yayınları · 200617,8bin okunma