2025 18. kitabı
Orhan Pamuk romanlarını benzersiz İstanbul tasvirleri sebebiyle çok severim. Zengin bir ailenin kuşaktan kuşağa geçişi ve karakterlerin içsel dünyalarıyla genel olarak akıcı bir kitap ancak karakterlerin davranışlarındaki sebep sonuç ilişkisi ve buna bağlı olarak da içsel dünyasına girmemize yazar izin vermemiş. Bazı karakterleri yalnızca dışarıdan göründüğü kadarıyla biliyoruz ve hikayesinin devamı gelmiyor bunlardan bazıları Ayşe, Nermin, Nazlı, Güler, Perihan.. Ailesine rahat bir hayat kurmak için çabalayan ve devrimci olan abisini anlamaya çalışıp bir türlü anlayamayan Cevdet Bey’in amcasına bir anlamda benzeyen oğlu Refik, bir şeyler yapmaya çalışan ancak bence yetiştiği aile ortamı nedeniyle hayattaki gerçek mücadeleyi anlayamayan ve devamlı bunalan bir karakter. Refik’in bazen adeta ergen gibi davranmasına çevresindeki tüm insanların sabır ve anlayış göstermesi Refik’i gerçekten önemsememelerinden mi yoksa çok sevdiklerinden mi anlaşılamıyor. Hayatı boyunca bu buhrandan kurtulamayan karakter, kendisine benzer ancak bunun farkında dahi olamayacak kadar burnu havada oğlu Ahmet’ten öğrendiğimiz kadarıyla aynı buhranlar içerisinde ölüyor. Üstelik kitapta o kadar fazla sigara içilmesini en saf karakter olan Refik’in kanser olmasına bağlanmasını da manidar buldum. Ömer, Rastignac,Fatih… hayat çizgisiyle beni en rahatsız edem karakterlerden biri oldu. Kitabın ismi sebebiyle Cevdet beyi ve oğullarını daha detaylı göreceğimi düşündüğüm romanın bir çok bölümünde Ömer ve Muhittin’den bahsedilmesi ancak karakterlerin son tahlildeki yaşam noktasından detaylı bahsedilmemesi beni biraz rahatsız etti hikayelerinin çok havada kaldığını düşündürttü. Son bölümde yer alan Ahmet’in Refik’in yolundan giderek ailesine bu derece yabancılaşması beni rahatsız eden diğer noktalardan biri oldu. Zira ailenin döneme göre modern ve iyi bir yaşayışa sahip olması ancak karakterlerin orta-alt sınıf dertlerine sahip olmasını gerçekçi bulmadım. Üstelik Ahmet’teki bu yabancılaşmayı ukala bir tavır olarak değerlendirdim. Kitap hacmen büyük olmasına rağmen dili sebebiyle hızlı ve keyifli okunan bir kitap, öneririm.
Cevdet Bey ve OğullarıOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20247bin okunma