2025 219. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 00:00
Hüseyin Rahmi'nin ilk romanı olan Şık, ana karakteri Şöhret Bey'in batı hayranlığı sonucu Avrupai görünebilmek uğruna düştüğü komik durumları anlatıyor. Şöhret Bey, aklında çizmiş oldugu Avrupai "şık"lık kavramına ulaşabilmek uğruna, annesinin küpelerini çalar, metresi Madam Potiş ile beraber gezmeye çıkmak ister ancak aklındaki Avrupai görünümün tamamlanabilmesi icin yalnızca metres ve kıyafetlerin yeterli olmayacağını düşünür. Bir tane de köpeğe ihtiyaçları vardır. Madam Potiş sokaktan çevirdiği bir köpeği asil bir köpek olarak Şöhret Bey'e tanıtır ve bu sayede Şöhret Bey'in aklında kurduğu Avrupai görünüm tamamlanmış olur. Ancak tüm olaylar köpekle beraber dışarı çıkınca gercekleşmeye başlar. Kitapta ilgi çekici bulduğum unsurlardan biri de köpek Droll'ün olaylar üzerindeki etkisinin Şöhret Bey'in etkisinden daha fazla olması ve ana karakterlerden biri durumunda bulunmasıydı. Zaten Droll (düşkün, bayağı, özenti gibi anlamları var) adının dönemin batı sevdalılarını yermek niyetiyle seçildiğini ve köpeğin aslında ana karakterimiz Şöhret'in aynası olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, dönem romanları içerisinde benzerlerine kıyasla daha başarılı bulduğum, batılılaşma sevdasını açıkça ifade ederken komiklik unsurlarını da içinde barındıran, zaman zaman güldüğüm güzel bir eserdi.
ŞıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 20215,9bin okunma