2025 55. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 20:24
Giorgio Manganelli (1922-1990), İtalyan eleştirmen, akademisyen ve romancı. ‘’Yaşadığım kent dinine çok bağlıydı; her şeyi, pek çok şeyi sineye çeker ama kutsala meydan okuyan herhangi bir gaddarlığa asla müsamaha göstermezdi.’’ Kitap, isimsiz kahramanımızın yaşadığı yerden kovulması ile başlıyor. Kovulmasına neden olan davranış hakkında kesin bir bilgi verilmiyor. Sonrasında başka bir köye giden kahramanımız oradan da bilinmezlikler yumağı olan bataklığa atı ile birlikte yol alıyor. Bu kısımlara kadar merakla ve rahatlıkla okunan kitap sonrasında metaforik bir monoloğa dönüyor. ‘’Bataklığa yalnızca tanrıları tarafından terk edilenler ve insanlığa nefret duyanlar gitmeye cesaret edebilir.’’ Bataklık, çamur, küçük canlılar, su, ateş, tiranlık, adalet, at-atsallık...gerçek ile mecazın birbirine girdiği, anlamların altından daha derin anlamların çıkartılabileceği zorlu bir okuma oldu. Çeviri güzel olmasına rağmen keşke eser hakkında açıklayıcı bir önsöz olsaymış dedim. Herkese hitap etmeyebilir.
Son BataklıkGiorgio Manganelli · Everest Yayınları · 202333 okunma