·488 syf.····Okunma: 04 Ekim 2025 20:01 Biyografi okumayı pek sevmiyorum, hatta hiç. Ama bu düşüncem sevgili osman balcıgil sayesinde değişecek gibi.
Peki bu Afife Jale kimdir ?
Cumhuriyet tarihinin ilk müslüman kadın tiyatro oyuncusu olarak, dönemin tüm yasaklarına rağmen sahneye çıkan cesur bir kadındır Afife Jale.
Osman Balcıgil’in su gibi akan anlatımıyla zorlu ama tutkulu yaşamını, sahne aşkıyla geçen kısacık ömrünü ve verdiği hayat mücadelesine tanık oluyoruz. Tek isteği sahneye çıkıp sanatını icra etmekti. Nereden bilebilirdi ki çocuk yaşta Paşa dedesinin teşvikiyle tiyatroya duyduğu ilgi hayatını altüst edeceğini ?
Büyük tutkuyla başladığı sahne hayatında ilk önce babası tarafından terk edilmiş. Daha sonra ise polislerden, baskınlardan, namussuz damgasından kurtulamamış Afife Jale. Yaşadığı bütün bu sıkıntılardan kurtulmaya çalışırken başına adeta bir hançer gibi saplanan baş ağrısıyla mücadele etmeye çalışmış Afife. Gitmediği doktor, içmediği ilaç kalmamış ama bir çare bulamamış. Ve sonunda mesleğini kötüye kullanmaktan çekinmeyen bir doktor tarafından morfin batağına saplanmış. Sonrasında ise kurtulması mümkün olmamış ve her şeyini yitirmiş. 🪽
Karşılaştığı zorluklara mı, Ziya ile yaşayamadığı aşkına mı, çok sevdiği eşi Selahattin Pınar’la ayrılmak zorunda kalmasına yoksa uğradığı vefasızlağa mı daha çok üzüldüm bilmiyorum. Tek bildiğim Afife’nin bunların hiçbirini haketmediği.
Afife Jale’nin hayatı sadece bir sanatçının değil, aynı zamanda kadın olmanın, direnmenin ve tutkuyla yaşamanın öyküsüdür.
Uzun zaman etkisinden çıkabileceğini zannetmiyorum.🪽