2025 97. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 03:24
Sophokles’in “Kral Oidipus” antik Yunan tragedya yazınının doruklarından biridir; kader, suç, bilme arzusu ve insanın kendi gölgesiyle yüzleşmesi üzerine öyle yoğun ve acı bir metindir ki, okuru okudukça dar sokaklara sürükler; sonunda ışık mı vardır, yoksa karanlık mı — işte o belirsizlikte bırakan bir kabus sahnesi. Oidipus, babasını bilmeden öldüren, annesiyle ilişkiye giren, bütün topraklarının gözünün görebileceği her şeyi gören; ama kendini göremeyen kraldır. Bilme arzusu onu aydınlığa götürür gibi yapar; fakat her gerçeğin ardında bir yıkım vardır. Sophokles, labdaki ışığı hiç kapatmadan yanan bir mum gibi, Oidipus’un trajedisini sahneye koyar — okur “nerede hata yaptım?” sorusuyla başlar, “ne olacak bundan sonra?” korkusuyla bitirir. Yazgı, kehanet, suç ve cehalet öyle bir iç içe geçer ki insan, kaderin zincirlerini gördüğünde hem ürperir hem de hayran kalır: kaçılmazlığı, kaçışı olmayan o döngüyü. Metin boyunca dil hem ölçülü hem yakıcıdır; sahneler, choruslar, kehanetler, ölüm sessizliği… En derin çığlıkları bile sözsüz bırakacak bir sahne atmosferi yaratılır. Diyaloglar sadece hikâye anlatmaz; insanın kendi kendisine, tanrılara, topluma açılan sorgusunu da taşır. İokaste’nin çaresizliği, Tiresias’ın bilgeliği, Oidipus’un gururu ve inadı… Hepsi birer ahenk unsuru değil; birer tetikleyici. Çünkü bu insanlar sadece rollerini değil, ruhlarını tüketir. Koro’nun sahnedeki varlığı, tragedyanın dokusuna hayranlık uyandıran bir katman koyar: kentin çığlığıdır o, halkın çaresizliği, suçun gölgesi, kaderin yankıları. Ve her stasimon, her korolar sahnesiyle birlikte okur; “ben kimin kurgusunda yaşıyorum?” damarında bir soruya uyanır. Tragedya sahnesinin sonunda Oidipus kendi gözlerini kör eder. Bu körlük, gerçek görebilme iradesiyle bağdaşır bir körlüktür: görmeyi seçmediği, bilmemeyi sürdüğü gerçeklerden dolayı acı çekerken bile, gerçeği öğrenme güdüsünden vazgeçmez. Körlük sadece fiziksel değildir; vicdani ve ruhi bir arınmadır. Kendini tanıma ve kendiyle yüzleşme trajedisidir. Sonuç olarak Kral Oidipus, sadece klasik bir tragedya değil; insanın içindeki karanlığı, bilmenin sancısını, kaderin kaçınılmaz dokunuşunu titizlikle hissettiren bir başyapıttır. Okuduğunda yalnız kalırsın; çünkü Oidipus yalnızdır, gerçeği öğrenince hem kral hem suçlu olur, hem ibret hem uyarı olur. Edebiyatın en göze batmayan, en yakıcı yanlarından biridir bu eser — gözlerini açtığında seni bile değiştirmiş olur, farkında olmadan.
Dünya Klasikleri
Kral OidipusSophokles · Kapra Yayıncılık · 202111,3bin okunma
1 +1'leme
Fethi KORKMAZ
İnsanın, düşünmeden iyiye kötü, kötüye iyi demesi doğru değildir. Çünkü iyi bir dostu kovmakla çok sevdiğin bir yaşamı kaybetmek aynı şeydir kanımca. Bu söylediklerimi zamanla daha iyi anlayacaksın; çünkü zaman kimin haklı olduğunu ortaya çıkaracaktır. Kötü olanın er geç farkına varacaksın.