Usta ve Margarita
2025 41. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 19:12
Usta ve Margarita’nın öncelikle bitmemiş ve biraz zor bir metin olduğunu belirtmek isterim. Okuma seviyesi yeterince ilerlemeden okunursa, romanın karmaşık yapısı nedeniyle kopuk kopuk gelmesi ve karakterlerin karıştırılması olasıdır. Bu açıdan yayınevinin karakter listesi hazırlaması oldukça isabetli olmuş; okurken bu listeyi takip etmekte büyük yarar var. Roman iki yönlü olarak hem Moskova’da hem de eski Kudüs’te geçiyor. Bir yanda şeytanın Sovyet Rusya’sına gelişiyle altüst olan bir şehir; diğer yanda Pilatus’un vicdanıyla hesaplaştığı kadim bir dönem. Bulgakov bu iki hattı öyle ustalıkla iç içe geçiriyor ki, bazen gerçek ile hayalin nerede ayrıldığını kestirmek güçleşiyor. Eser, yalnızca politik ve dinsel göndermeleriyle değil, aynı zamanda bireyin özgürlük arayışını, inancını ve aşkını sorgulamasıyla da dikkat çekiyor. Margarita karakteri özellikle özgürlük ve sadakat arasındaki ince çizgiyi temsil ediyor. Zaman zaman zorlayıcı olsa da, metnin büyüsüne kapıldığınızda o tuhaf, kara mizahla dolu dünyanın sizi içine çektiğini fark ediyorsunuz. Bulgakov’un dili şiirsel, ironik ve derin; sabırla okunmayı fazlasıyla hak eden bir eser. Kısacası: Usta ve Margarita kolay bir roman değil ama iyi bir okurun zihninde uzun süre yankılanacak, katmanlı ve özgün bir yapıt. İyi okumalar.
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,1bin okunma
5 +1'leme