Kitap ilk çıktığında goodreads puanına bakıp öyle almıştım. Nitekim hiç bilmediğim bir yazar. Eh, puanı yüksek olunca beklentimi de yüksek tuttum haliyle. Kitap 135,500 değerlendirme ile 4,16 gibi bir puana sahip.
Kitabını elime aldığımda henüz ilk cümleden beni böylesine içine alacağını da ne yalan söyleyeyim beklemiyordum. Her bölümde ters köşe, bir şaşkınlık. Kim doğru, kim yalan diyor anlamak da imkansız. Bir ara son sayfaya bakma ihtiyacı da hissettim. Patladım meraktan
Bir kere kitapta hiç boşa yazılmış karakterler yok. Her karakterin kurguya bir katkısı var. Simon’un zekâsı ve kelime oyunları, Vicky’nin gizemli geçmişi, bir yanda eski aşk Lauren, diğer yanda Christian… Herkesin kendi hesabı, kendi gizli planı var. Açıkçası okurken kime güveneceğimi, kimi destekleyeceğimi bilemedim. Birine ısınıyorsun, bir bakıyorsun o da başka bir oyunun içinde. Ve bence kitabı bu kadar gizemli yapan şey de tam olarak buydu.
Anlatım farklı bakış açılarından ilerliyor. “Bir sonraki bölümde kim ne yapacak?” diye merakla çevirdim sayfaları. Özellikle final… inanılmazdı!
Şimdi gelelim tavsiye kısmına. Kitap beklentimi aştı, anlatımı büyüledi. Ancak kitap okumayı yeni alışkanlık edinmiş okurlar için biraz sıkıcı gelebilir. Örneğin son dönemde popüler olan Freida Mcfadden gibi hemen akıp giden bir kalemi yok yazarın. Öyle çıtır çerez niyetine okunmuyor. Sinsice yapılan planları okumak ciddi bir takip gerektirebiliyor, aklınız başka bir yere kayarsa önemli cümleleri kaçırabilirsiniz. Çünkü kitapta keskin virajlar, okuru pençesine alan şeytani planlar, zekice kurulmuş oyunlar ve her sayfada şaşırtan ters köşeler var. Sayfaları çevirirken karakterlerin gizli hesaplarını, sinsice atılmış adımlarını görüp şaşırmamak mümkün değil.
Eğer gizemli, bol sürprizli, zekice kurgulanmış bir roman arıyorsanız, kesinlikle bu kitabı tavsiye ederim.
Not 1: Kitapta öyle zeki bir kadın polis vardı ki, hayran olmamak elde değildi.
Not 2: Yazarın daha önce bizde yayımlanan iki kitabı daha varmış. Ölümüne Adalet ve Boş Yatak. Nasıl olduysa gözümden kaçmış. Satışı yok. Bu da demektir ki yolum her zamanki gibi nadirkitap'a düştü.