Kendime Notlar
2025 8. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 22:37
Orhan Pamuk, Veba Geceleri adlı eserinde hayalî Minger Adası'nda çıkan veba salgını konu edinir. Yazar, Adadaki halkın sefalet ve yoksulluk içinde salgın ile mücadelesini tarihsel bir bakış açısı ile sunar. Kitapta anlatıcı eserin bir tarih kitabı olduğunu da söyleyerek biz okurları bu konuda destekler. Pamuk, ara ara eserinde okuyucuya bilgi verir. Bu bilgi verme Ahmet Mithat'ı hatırlatsa da Ahmet Mithat gibi farklı konularda değildir. Olay örgüsünü keser, kitaptaki karakter veya geçmiş bir olay ile ilgili bilgi verir. Ara ara okuru da bu konuda bilgilendirir. Mesela " ... kaçakçılık yapan kayıkçı kâhyası Seyit'in, Vali Sami Paşa'nın Rum kâhyalara karşı koruduğu müslüman kâhya olduğunu okurlarımıza hatırlatalım" der. Eserin başka bir kısmında " Bu kitapta bu tür yalan bilgileri düzeltmeye fazla yer vermiyoruz ama bu yanlış bilginin Fransızların adanın hâlâ Osmanlı denetiminde olduğu izlemini vermek istedikleri için haberde yer aldığını düşünüyoruz ve bunun üzerinde durmuyoruz " diyerek kendi düşüncelerine yer verir ve okuyucunun anlatıcının bildiği kadarını bilmek zorunda olduğunu hatırlatır. Eserin sonunda Minger Adası'na ait bir harita yer almaktadır. Bu harita olay örgüsünün daha iyi anlaşılmasına kaynaklık eder. Kitap bölümler hâlinde sunulmuş ve eserin daha rahat okunmasını sağlamıştır. Eser bir tarih kitabıdır. Kitabın tarihi bir eser olduğunu yazar da hatırlatır.
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20218,7bin okunma