2025 175. kitabı
#binbirgecemasalları 'nı gerçekten çok beğendim. Ama beğenme sebebim sadece masalların güzel oluşu değil. Masalların güzel olduğunu kanıtlayan çeviri-edisyon iş birliği. Gerçekten herkesin eline sağlık @mayakitap harika iş çıkarmış. İki cildinde kapağı çok hoş, ama ben iç sayfalara bir iki resim eklenmesini beklerdim doğrusu. Bir şey kaybetti mi? Hayır. Ama olsa da çok hoş olurdu, yakışırdı. Binbir gece masallarının iki ciltte ibaret olmadığını düşünüyorum. Malum Şehrazat uzun süre Şehriyar'ı oyaladığına göre Daha fazlası olması lazım. Umarım yayınevi devamını getir de ben de Grimm masallarını topladığım gibi bunu da toplarım. İkinci kitabı da okuduktan sonra aklımda şöyle bir düşünce belirdi: Eğer gerçekten bu ikili bir zamanlar yaşamışsa, Şehrazat söylendiği gibi gerçekten çok akıllı ve kültürlü bir kadınmış. Yanlış anlamayın, olay masalların güzelliği ya da çeşitliliği değil. Şehrazat gerçekten insan psikolojisini çözmüş olan bir kadındı. Masalları okuduğunuzda oyalayıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak masalların hepsinde iyileştirme gücü olan alt mesajlar vardı. Misal bir prensler prenses hikayesi vardı. Adları yazamayacağım kadar harfle doluneyse astral seyahatler bunlar tanışıyor diyelim ve aşık oluyorlar ama herkes bunların deli olduğunu sanıyor. Çünkü bulundukları mekanda kimse diğerini görmemiş durumu var. Neyse sonra bir şekilde kavuşuyorlar ama olay üzerine olay oluyor. Hikaye güzel, vermek istenilen mesaj da öyle. Aşk, bağlılık, ebeveyn sevgisi, hayırlı evlat olmak, alçakgönüllü olmak, tok gözlü ve adil olmak, cesur ve kararlı olmak. Bunun yanında hatırlatma da yapıyor masal; diyor ki, en zirvedeyen bile seni en dibe itecek güç O'dur. Sana sıkıntıları ardı ardına verdiğinde, tam rahatlarken yine dibe sürükleyen O'dur. Cesaretini kaybetme, derdin de dermanın da O'ndan geldiğini hatırla. Her şerde bir hayır, her hayırda bir ler vardır. Demek istediğim, Şehrazat bu masalların içine zekice yerleştirdiği mesajlarla Şehriyar'ı düşünmeye ve iyileşmeye sevk etti. Onu masallarla iyileştirdi ve kendine mahküm etti Eh ben zekâ diye buna derim. Bu psikoloji değildir ya nedir? Efenim kesinlikle tavsiye ederim.
Binbir Gece Masalları - İkinci CiltAndrew Lang · Maya Yayınları · 202438 okunma