Yılanı Öldürseler
2025 15. kitabı
Nedense Yaşar Kemal’in kitaplarını okurken ufak çaplı bir krize giriyorum. Bu kurgunun kötü olmasından değil elbette aksine Yaşar Kemal bazı duyguları öyle işliyor ki sanki kendiniz yaşamış gibi hissediyorunuz. Tıpkı Esme’nin maruz kaldığı adaletsizlik ya da Hasan’ın arada kalmışlıkları gibi. Yazarın İnce Memed kitabını , Filler Sultanı ya da Yılanı Öldürseler kitaplarını okuduğunuzda aklınızı işgal eden sorulardan biri şu oluyor:”o günden bugüne hiç mi bir şey değişmedi?” Aynı adaletsizlik ayı zulüm.İnsanlar bile aynı. Sürekli konuşan ikiyüzlü insanlar. Başka bir kadının hayatını mahveden küçük bir çocuğun duygularını sömüren mahlukatlar. Hasan’ın babası Halil, Eseme’yi kaçırıp zorla birlikte olur. Koca köyün gözüne bu değil de zavallı Eseme’nin hareketleri batması ayrı bir acı tabi. Halil Esme’nin aşığı Abbas tarafından öldürülür. Böyle birinin dünyadan silinmesi güzel de olan her zamanki gibi kadına oldu ya.Halil’in ölümünden sonra tek suçlu kalır geriye oda Esme’dir. Arada kalan ise Hasan. Köylü bir yandan, babasının ailesi diğer yandan sıkıştırmaya,psikilojik şiddet uygulamaya başlar zavallı çocuğa. Herkesin ağzından çıkan tek şey ise,”Esme ölmeli.” Bir kadın,bir anne ölmeli diyorlar anlıyor musunuz? Peki ölüyor mu?Bunu kitabı okuduğunuzda zaten öğreneceksiniz. Kitap bitti,Esme ve Hasan’nın hayatı orada kaldı fakat dışarıda biryerlerde hala Esmeler ve Hasanlar zulüm görmeye devam ediyor. Bunu neredeye her gün sosyal medyada görüyor,duyuyoruz biliyorsunuz. Daha adaletli bir ülke ve dünyanın olması duasıyla,keyifli okumalar dilerim.
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,1bin okunma