2025 61. kitabı
Kitap, adından da anlaşılacağı üzere genel olarak bir miras kavgası üzerine kurulmuş. Ancak konu yalnızca maddi bir miras meselesiyle sınırlı değil; geçmişin, suskunluğun ve aile içi travmaların da miras alınabileceğini derinden hissettiriyor. Roman, büyük kardeş Bergljot üzerinden ilerliyor ve dört kardeşin —Astrid, Åsa, Bård ve Bergljot’un— hikâyesine yer veriyor. Bergljot’a göre mesele miras değil; asıl konu, ona verilen mirasın kendi benliğiyle hesaplaşması. “Bård’la benim ağzımı kapatmak için, sessizliğimizi satın almak, parayla bizi kendi tarafına çekmek için.” Bu söz, aslında kitabın kalbini oluşturuyor. Ailenin sessizlik üzerine kurulu dengesi, bir miras meselesiyle sarsılıyor ve yüzeye çıkan şey, yıllardır bastırılmış acılar oluyor. Okur olarak biz de bu ailenin iç çatışmalarına tanıklık ediyoruz. Bergljot’un bastırılmış çocukluk travmaları birer birer gün yüzüne çıkarken, onun içindeki yaralara dokunmamak imkânsız. Bazen Bergljot’un cümleleri öylesine derinden geçiyor ki, kendi yaralarınıza da dokunmuş gibi hissediyorsunuz.
MirasVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20216,5bin okunma