Stefan Zweig – Acımak Üzerine Bir İnceleme
2025 12. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 19:17
Acımak Stefan Zweig’in Acımak romanı, basit gibi görünen bir duygunun insan hayatını nasıl esir aldığını gösterir: acıma. Bu duygu, bir yandan vicdanın en saf yansımasıdır; diğer yandan insanı zincirleyen, kararlarını bulanıklaştıran ağır bir yüktür. Genç subay Hofmiller, roman boyunca kendi iç dünyasında bir savaşa sürüklenir. Onu harekete geçiren şey aşk değil, Edith’e duyduğu acımadır. Edith ise bu acımanın gölgesinde sevilmek, gerçek anlamda değer görmek ister. İkisinin de kalbinde farklı beklentiler vardır: Subay vicdanıyla mücadele ederken, Edith sevilme arzusu içinde sessizce tükenir. Zweig’in kalemiyle acıma, artık yüce bir duygu olmaktan çıkar; bir tür pranga, insanı hem başkasına hem de kendine karşı çaresiz bırakan bir kader haline gelir. Kitap boyunca yaşanan tereddütler, yanlış anlamalar ve ruhsal çatışmalar, okuru derinden sarsar. Çünkü aslında hepimiz, bir noktada Hofmiller’in tereddütlerinde ve Edith’in kırgınlığında kendimizi buluruz. Acımak, yalnızca bir aşk romanı değildir; vicdan, merhamet, özgür irade ve insanın kendiyle savaşı üzerine yazılmış bir itiraftır. Zweig, bize şunu hatırlatır: Bazen karşımızdakine yardım eli uzatırken, aslında yalnızca kendi vicdanımızı rahatlatırız. Ve bu yanılgının bedeli, bir ömür boyu taşınacak kadar ağır olabilir. Romanın son cümlesi ise bu gerçeği ölümsüzleştirir: “Ama o andan beri biliyorum ki, insanın vicdanı anımsadığı sürece hiçbir hata unutulmuş değildir.”
AcımakStefan Zweig · Ema Kitap · 20187,5bin okunma