Palto metaforu
2025 17. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2025 00:40
Gogol'un Paltosunu yaşam amaçlarımıza uyarlayarak okumak gerekir. Akaki Akakiyeviç, öykü boyunca neredeyse bir “gölge insan”dır. Her gün aynı işleri yapan, kimse tarafından fark edilmeyen, alay edilen ama ses çıkarmayan biridir. Aslında palto, onun için yalnızca bir giysi değil, bütün bir yaşam anlamı hâline gelmiştir. Bunun için maaşından feragat etmiş, aç kalmış, para biriktirmiştir. Kendine yeni bir palto diktirirken aslında kendi kimliğini yeniden inşa etme sürecine girmiştir. Öyle ki yeni paltosu sayesinde fark edilmeye başlar, onore edilir, kendi varoluşunu fark eder. Bu kısa an, onun için yaşamın anlam kazandığı tek dönemdir. Palto çalındığında tüm bu yeniden varoluş kaybolur. Hatta yetkililer onu ciddiye almaz, aşağılar ve yardım etmezler. Akaki Akakiyeviç'in yaşadığı ruhsal dönüşüm, tekrardan kendisine 'önemsiz' biri gibi davranılmasıyla çöküşe uğrar. Bu ruhsal çöküş kısa zaman içerisinde bedensel çöküşüne de sebep olur çünkü umutları tükenmiştir. Bu hikâye, modern insanın yalnızlığını, değersizlik hissini ve toplumsal kabullenmenin zorluğunu anlatmasından ötürü hâlâ güncelliğini korumaktadır.
Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve FaytonNikolay Gogol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538,5bin okunma