"Bu dehşet verici düşüncelerine kapıldığında niye soma almıyorsun? Hepsini unutursun. Istırap çekeceğine neşelenirsin."
Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sı, toplumun, teknoloji, şartlandırma ve duygusal derinliğin yok edilmesiyle kusursuz bir şekilde kontrol edildiği, gelecekteki toplumun ürpertici bir vizyonunu sunan distopik bir romandır.
Bu dünyada insanlar artık doğal yollarla doğmaz. Laboratuvarlarda genetik olarak tasarlanır, kastlara ayrılır ve doğumdan itibaren rollerini sorgusuz sualsiz kabul etmeleri için eğitilirler. Bu toplumda mutluluk, “soma” adlı bir ilaç aracılığıyla sürdürülmektedir. Bu keyif verici madde olumsuz duyguları bastırır ve yapay bir hoşnutluk hissi yaratır. Hükûmet, kişisel özgürlük yerine istikrar ve tekdüzelik ilkesini benimsemiş, böylece derin duygusal bağların ve otantik deneyimlerin olmadığı bir dünya yaratmıştır.
İlk bakışta bu yapay dünya huzurlu ve verimli görünür. Savaş, yoksulluk veya güçlü duygular yoktur. Ancak hikâye ilerledikçe, bu sözde ütopyanın özgürlük, bireysellik ve gerçek insani bağların bedeli olduğu anlaşılır. İnsanlar, kendilerine verilen hayatın ötesinde hiçbir şeyi derinlemesine düşünmemeye veya arzulamamaya programlanmıştır.
Acı çekmesine veya seçim yapmasına asla izin verilmeyen bir ruha ne olur?
Bu soru, Bernard Marx'ın, hiçbir tasarlanmış toplumun tahammül edemeyeceği şekilde huzursuz ve kararsız bir şekilde öne çıkmasıyla temelden çatlamaya başlar. Onun huzursuzluğu sessiz ama ısrarcıdır. Bu yapay cennetin dışında yetiştirilmesi onu aşk, acı, özlem ve kontrol altındaki toplumun anlamayı reddettiği anlam fikirleriyle dolduran Vahşi John'la tanıştığında daha da keskinleşir. Onların çarpışması, özenle yönetilen bu cennetin içindeki çatlakları açığa çıkaran güce dönüşür.
John'un varlığı bir tür çelişkiye dönüşür. Shakespearevari tutkuyu, ahlaki çatışmayı ve sanatın yerini dikkat dağıtıcı şeylerin, anlamın yerini de hazzın aldığı bir dünyada arzunun saf acısını somutlaştırıyor. Bu toplumu anlama mücadelesi ve ona uyum sağlamayı reddetmesi, son sayfalar gelmeden çok önce yaklaşan bir trajedi hissi yaratıyor.
Cesur Yeni Dünya, Düşüncesiz rahatlığın, amaçsız hazzın ve bireyselliksiz düzenin tehlikeleri konusunda uyarıyor. Huxley, ilk bakışta göz kamaştıran, ancak yüzeyin altına bakmaya cesaret eden herkesin içindeki boşluğu ortaya çıkaran bir dünya yaratıyor.
Gerçekten yaşanmamış bir hayatın değeri nedir?