Felsefe tarihinin en tartışmalı ve derinlikli eserlerinden biri olan Friedrich Nietzsche'nin "Ecce Homo: İnsan Nasıl Kendisi Olur" kitabını nihayet bitirdim. Kitap, Nietzsche'nin kendi felsefesini, hayatını ve eserlerini anlattığı, adeta bir otobiyografik manifesto niteliğinde.
Kitabı okumak gerçekten düşündürücü bir yolculuktu. Nietzsche'nin kendine olan sarsılmaz güveni, eleştirel zekâsı ve keskin dili, her satırda kendini hissettiriyor. Kitapta, ünlü eserleri (Böyle Buyurdu Zerdüşt, Ahlakın Soykütüğü Üzerine vb.) hakkındaki kendi değerlendirmelerini okumak, felsefesinin arka planını daha iyi anlamamı sağladı. Özellikle, "Neden bu kadar bilgeyim," "Neden bu kadar akıllıyım," ve "Neden bu kadar iyi kitaplar yazıyorum" gibi başlıklar altında yaptığı analizler, hem provokatif hem de içten bir portre çiziyor.
Peki, ben bu kitaptan ne anladım? Nietzsche, bu eserde okurlarına kendi dehasını ve önemini kabul ettirmenin ötesinde, her bireyin kendi değerlerini yaratma ve "insan olma" yolculuğundaki zorunluluğu gösteriyor. Sadece felsefesini değil, aynı zamanda acılarını, yalnızlığını ve mizah anlayışını da ortaya koyuyor.
Eğer Nietzsche felsefesine ilgi duyuyorsanız ya da bir yazarın kendi eserlerine dışarıdan bakışını merak ediyorsanız, "Ecce Homo" tam size göre.