2025 14. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 00:01
Vejetaryen bir veganlık felsefesini anlatmaktansa bir toplumsal sürecin anlatısı aslında. Anlatı diyorum çünkü roman olmaktan çok üç öykünün birleşimi. Her şey ana karakterimizin bir gün et yememeye karar vermesi ile başlıyor bu önemli çünkü aslında vejetaryen olmaya değil et yememeye karar veriyor yani ortada bir felsefeden çok bir başkaldırı var, tüm öğretilmişliklerine. Üç öyküde de anlatılar karakterimizin gözünden değil, birincisi kocasının, ikincisi eniştesinin üçüncüsü ablasının gözünden onun sürecine bir bakış. Ve üç öykü de okuyucuyu ciddi anlamda rahatsız edecek noktalar barındırıyor. Yazar bence rahatsız olmamızı özellikle istemiştir. Bir sancıyı da görmemizi istemiştir. Çünkü başta da dediğim gibi kitabın adına aldanmayın bu bir topluma karşı başkaldırma girişiminin ve sonucunun öyküsü. Her şey çok basit başlıyor olsa da toplumun dışına çıkmak isteyen baş karakterimiz bunu başaramamıştır. Tüm bu girişimi bir delilik ile sonuçlanmıştır. Yazar belki de bu süreci eşcinsellik ile de başlatabilirdi ama yine toplumsal öğretinin dışındaki bir davranış biçimi ile başlatmış. Kore toplumu ile Türk toplumunun Asya karakteri sebebiyle çok benzer öğeler taşıması sebebiyle kendinizi sürecin içinde anlamlandırabilirsiniz. Tüm o şiddet öyküsü, aile normlarından çıkamama bize çok da yabancı değildir. Ama karakterimiz artık toplumuna yabancıdır. Ama toplum o kadar güçlüdür ki, karakterimiz bunu başaramaz. Öykülerin hiç onun gözünden anlatılmaması da burdan okunabilir. Kendi düşüncelerini kendisini hep toplumsal olarak ondan daha üstün olan şahıslar tarafından okuruz.
VejetaryenHan Kang · April Yayıncılık · 20259,7bin okunma