2025 182. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 23:55
Phaselis’te Bir Korsan Günlüğü: Aşkın ve Denizin Sırları Akrep Kadını Denizin kokusunu, tuzunu, rüzgârını ve bir korsanın kalbinin atışlarını hissederek okuduğum bir kitap oldu Akrep Kadını. Sanki bir roman değil de, zamanın kumlarını aralayıp bir korsanın günlüğüne gizlice göz atıyormuşum gibi hissettim. Zafer Kılınçer’in kalemi o kadar canlı, o kadar hissederek yazılmış ki, Phaselis’in üç limanı, defne kokulu sokakları ve dalgaların arasında kaybolmak mümkün. Baş kahramanımız Zeniketes, Roma’nın gölgesinde yaşayan bir korsan. Hayatı fırtınalarla, kaçışlarla, denizin sertliğiyle örülmüş. Ama asıl savaşını kalbinde veriyor: Akrep Kadını’na duyduğu aşk. Ne onunla konuşmuşluğu var, ne adını biliyor. Ama o kadını akrebe benzettiği kadar tehlikeli, büyüleyici ve çekici buluyor. Bu yüzden Akrep Kadını diyor ona. Bu aşk, bir kadına değil belki de bir hayale, bir özleme, bir dokunulmazlığa… kısacası ulaşılamayana duyulan derin bir tutkuya dönüşüyor. Zeniketes’in günlüğünde sadece bir aşkı değil, aynı zamanda bir dönemi de okuyoruz. Antik Lykia kıyılarında denizcilerin yaşam biçimleri, korsan limanlarının sırları, Roma devriyelerinin baskısı, deniz ticaretinin incelikleri, yön bulma teknikleri gibi tarihî detaylar adeta romanın arka planında bir film gibi akıyor. Ama tüm bunların üstünde, kitabın asıl kalbi duygular. Çünkü bu hikâyede pusula duygular, rotaysa aşk. Zeniketes’in yazdıkları o kadar derin, o kadar içli ki bazı satırlarda böylesine sevilmek isterdim dedirtiyor. Ben Defterine yazılan kısımlar ise adeta Zeniketes’in ruhunun çıplak hali gibi. Aşkı, çaresizliği, korkusuzluğu, yalnızlığı… Hepsi bu bölümlerde en saf haliyle hissediliyor. O kısımlarda altını çizmediğim cümle kalmadı desem abartı olmaz. Yazarın dili sade ama büyüleyici. Okurken kendimi bazen bir korsan gemisinin güvertesinde, bazen de Phaselis’in taş sokaklarında yürürken buldum. Dalga seslerini, tuzlu rüzgârı, uzak bir limandaki sessizliği hissediyorsunuz. O kadar atmosferik bir anlatım ki, kelimelerle kurulmuş bir deniz gibi. Zeniketes’in aşkı ise kitabın en dokunaklı yanıydı. Akrep Kadını onun hem sığınağı hem felaketi, hem şifası hem zehri olmuş. Bazen bir liman yalnızca tarih için değil, tek bir bakış için seçilir. cümlesi bence kitabın özünü anlatıyor. Yazar, denizleri sadece bir arka plan olarak değil, duyguların bir metaforu olarak işlemiş. Fırtınalar, dalgalar, rotalar hepsi aşkın iniş çıkışları gibi. Zeniketes’in kaçışları aslında kalbinden kaçamadığını gösteriyor. Ve deniz, o kalbin yankısını taşıyor her satırda. Okurken aklımda şu cümle dolaştı sürekli: Bu kitap sadece bir korsanın günlüğü değil; bir kalbin, bir kentin ve bir kadının gölgesinin hikayesi. Akrep Kadını; aşkın en yakıcı haliyle tarihin, denizin ve insan ruhunun birleştiği o nadir romanlardan biri. Sizi antik denizlere götürürken kalbinizin en derin yerine demir atıyor. Bazen bir kitap sadece okunmaz, yaşanır. İşte bu kitap da onlardan biri. Deniz kadar özgür, akrebin sokuşu kadar keskin ve aşk kadar yakıcı bir hikâyeyi hissetmek isteyen herkese gönülden tavsiye ederim.
Akrep KadınıZafer Kılınçer · Amore Yayınevi · 202516 okunma