2025 10. kitabı
"Evet"e yakın "belki". Doğrusu bu kitabın, içinde yaşadığımız çağda erdem anlamında alçaldıkça gündem ve toplum nezdinde yükselişe dair her konuyla ilişkilendirilebileceğini düşünüyorum. Yeter ki insanlara sizi yerebilecekleri ya da göklere çıkarabilecekleri, bilgiç bir "yargıç" olabilecekleri bir manşet verin. Yeter ki o ringe çıkın ve akıbetinizin kaç para ettiğini izleyin. Başladıktan itibaren sayfaları merakla çevirdiğimi söyleyebilirim ancak sonu bence, yazarın kısa kesmesi istenmiş gibi yazılmıştı. Şahsen şeytan merdivenindeki olayların Candice için ne gibi sonuçlar doğuracağını görmek isterdim ancak tahmin etmek çok zor değil. Kitabın yakında dizisi bile çıkabilir diye tahmin ediyorum bir yandan, belki orada izleriz. Karakterleri düşündüğümde ise, hepsinin küçük bir odada itişip kakıştığını hayal ediyorum hep. Hepsinin daha büyük bir alana sahip olmak için sebepleri ve diğerleri için itirazları var, çoğu bayağı. Empati kurmak zor ama bu kitap gerçekten 21. yüzyıl gibi hissettiriyor. Bunların yanında gerçekten sevdiğim bölümler de oldu. Özellikle Athena'nın yazar yönünün düşünüldüğü kadar güvenilir olmadığını ve yayıncılık sektörünün onu Çin kültürünü yansıtan nadide bir vazo gibi camların ardında sınırladığını ama en parlak ışıklar ona çevrildiğinde bunun bir öneminin kalmadığını, hiçbir şeyin göründüğü kadar mükemmel olmadığını ortaya çıkaran sahneler. Bunları bir de Athena'dan duymak isterdim. Kitap üzerine düşüncelerim genel olarak bu şekildeydi. Bu arada, bu kitap yazardan okuduğum son kitap olmayacak. Babil ve Katabasis'in tam da bana göre olacağını düşünüyorum.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,3bin okunma