İPEK KOCAMAN:MATİLDA DURU Merhabalar bugün size kalemini çok sevdiğim yazarın yeni hikayesi ile geldim.
Bu roman aslında kişisel dönüşüm, içsel yüzleşme ve kimlik arayışı üzerine kurulmuş bir hikâye. Merkezde Duru var: gündelik hayatın sıradanlığında yaşayan, kendi rutinine sıkışmış bir kadın. Onun hayatı, beklenmedik bir șekilde, geçmișin ve bastırılmış duyguların kapısını aralayan "Matilda" ile karşılaşmasıyla sarsılıyor. Olay örgüsü boyunca Duru, geçmişiyle yüzleşmekten korksa da, Matildanın varlığıyla içsel bir yolculuğa çıkıyor, Özelikle çocukluğundan gelen kırılmalar, bastırdığı anlar ve duygular satırlarda tekrar tekrar önüne çıkıyor. Yazar bu noktada, okuyucuya "hafızanın ne kadar güvenilir olduğu" sorusunu da düşündürüyor. iki isim bir kadın.büyük bir içsel çatışmalar var. Kitapta en dikkat çeken taraflardan biri, Duru'nun yaşadığı șehir hayatının tekdüzeliğiyle, zihnindeki fırtınalar arasındaki keskin karşıtlık. Bir yandan metroda, kalabalık sokaklarda, sradan iş günlerinde koştururken, diğer yanda kendi zihninde bambaşka bir hesaplaşmanın içine giriyor. Bu yönüyle roman, içsel dünyayIa dışsal mekânlarla karşılaştırarak bir derinlik yaratıyor.
Matilda karakteri ise sadece bir kişi değil; Duru'nun bastırılmış benliğinin, susturulmuş taraflarının bir yansıması gibi. O yüzden roman ilerledikçe, okuyucu "Matilda gerçekten biri mi, yoksa Duru'nun zihninin bir oyunu mu?" sorusuna taklıyor. Bu belirsizlik, kitabın en güçlü yanlarından biri.Bir bölümde Duru, çocukluğunda hiç kimseye anlatmadığı bir anıyla yüzleşirken, Matilda'nin sanki ona ayna tuttuğunu görüyorsunuz. romanın temposu zaman zaman ağır ilerliyor, çünkü yazar, olay örgüsünden çok psikolojik çözümlemelere ve duygusal yoğunluğa odaklanmış. Ancak bu ağır ilerleyiş, okuru Duru'nun zihninde daha uzun süre kalmaya zorluyor ve bu da hikâyeye ayrı bir derinlik katıyor. Matilda Duru sadece bir kadının hikâyesi değil; aynı zamanda okuru kendi içsel yolculuğuna davet eden bir roman. Bitirdiğinizde aklınızda kalan şey olay örgüsünden çok, Size hissettirdiği duygular ve zihninizde uyandırdığı sorular oluyor.
Sonuçta Matilda Duru, sadece bir karakterin değil, asIında herkesin hayatında bir noktada yaşadığı "dönüşüm" ve "yüzleşme" meselesini ele alıyor. Kitabı bitirdiğinizde, olaylardan çok size bıraktığı sorular ve hisler aklınızda kalıyor: "Benim içimdeki Matilda kim? Ben hangi yüzleşmeden kaçıyorum?"benim çok sevdiğim bir kitap oldu zaten psikolojik derinlikli kitapları okumayı çok severim ve ayrıyeten kitap çok uzatılmadan okuyucu sıkmadan yazarımız tam tadında noktalamış:)