Matilda Duru

1 Eylül 2025
Profil Kitap

2025 57. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 14:59
Matilda Duru, evliliğinde ters giden şeylerin farkına varan ve o farkındalıkla birlikte kendi içinde bir savaş başlatan bir kadının öyküsünü anlatıyor. Yer yer yargılıyorsunuz onu, tıpkı onun da kendini yargıladığı gibi. Ama bir yandan da hislerini öyle iyi anlıyorsunuz ki, anlattığı sahneler bir anda sizin hayatınızdan karelere dönüşüyor.Kadının derdinin, duygularının evrensel olduğunu çok net hissediyorsunuz satır aralarında. Çünkü hepimiz benzer savaşlar veriyor, benzer acılar çekiyor, benzer vazgeçişlere teslim oluyoruz. Hayatı boyunca hep başkaları için yaşamış bir kadını, sadece kendi hisleri için suçlayabilir miyiz sizce? Kitabı okurken bazen kızdım, bazen de derinden hak verdim. Matilda Duru sizin içinizden biri mi bilmiyorum ama benim içimden biri olduğuna adım kadar eminim. Eserin dili sade, akıcı ve bir o kadar da içten. Sayfalar sessizce akıp gidiyor ama her cümlesi bir iz bırakıyor.
2025 47. kitabı
Bir kadının içsel yolculuğunu hem bireysel hem de toplumsal yönleriyle işleyen, duygusal yoğunluğu yüksek bir roman. Anlatım dili şiirselliğe yakın, yer yer durup düşünmeye zorlayan cümleleri var. Karakter inşasında ‘yaralı ama güçlü kadın’ temasını hissediyorsun, aynı zamanda yan karakterler de ana hikâyeyi besleyen ince ayrıntılarla örülmüş. Kitap yalnızca bir hikâye değil; geçmiş, kırılganlık, direnç ve umut üzerine güçlü bir metin. Okurken insan bazen kendi yaralarını görüyor, bazen de yazarın kelimeleriyle iyileşiyor. Bittiğinde boşlukta bırakmıyor, aksine insana kendini ve çevresini sorgulatan bir etki bırakıyor. Yazarın dili samimi ama aynı zamanda edebi bir tatla örülü. Bu yüzden kitabı hem keyifle okunur hem de altı çizilecek cümlelerle dolu buldum. Matilda Duru bitti ama bıraktığı hisler hâlâ içimde. Okurken hem duygulandım hem de kendimden parçalar buldum. Çok samimi, çok etkileyici bir yolculuktu
Hayat ve İnsan
Matilda Duru okudum etkilendim
2025 1. kitabı
Kitapta ki hamileliğini öğrenme kısmı beni çok etkiledi Bu kısımdan sonra elimden hiç bırakmsk istemedim kitap sürükleyici Yazar öyle bir yazmış ki seni kitaba doğru çekiyor
2025 15. kitabı
Günaydın Sabah sabah size okuduğum ama bir türlü paylaşamadığım o kitabı yorumlamaya geldim. 112 sayfadan oluşan bu roman, elinize alınca su gibi akıp gidiyor. Konusuna gelecek olursak; Matilda, geçmişiyle hesaplaşırken kendi kimliğini ve özgürlüğünü arayan bir kadın. Aşk, kayıplar ve aile bağları arasında içsel bir yolculuğa çıkan karakter, bize hem yüzleşmenin hem de kabullenişin önemini hatırlatıyor. Kitapta beni en çok etkileyen ve hüzünlendiren kısım ise Matilda’nın bebeğine yazdığı mektuplar oldu Bir anne olarak, bebeğini beklerken onu kaybetmesi yüreğime dokundu.
2025 28. kitabı
Matilda Duru, sıradan gibi görünen bir çocuğun iç dünyasında büyüyen bir fırtınanın hikayesi… Kelimelerle kurduğu küçük evrende, sessizliğin bile sesi var. Bir çocuğun yalnızlığı, bir kadının cesareti ve bir kalbin yeniden doğuşu…
2025 95. kitabı
İPEK KOCAMAN:MATİLDA DURU Merhabalar bugün size kalemini çok sevdiğim yazarın yeni hikayesi ile geldim. Bu roman aslında kişisel dönüşüm, içsel yüzleşme ve kimlik arayışı üzerine kurulmuş bir hikâye. Merkezde Duru var: gündelik hayatın sıradanlığında yaşayan, kendi rutinine sıkışmış bir kadın. Onun hayatı, beklenmedik bir șekilde, geçmișin ve bastırılmış duyguların kapısını aralayan "Matilda" ile karşılaşmasıyla sarsılıyor. Olay örgüsü boyunca Duru, geçmişiyle yüzleşmekten korksa da, Matildanın varlığıyla içsel bir yolculuğa çıkıyor, Özelikle çocukluğundan gelen kırılmalar, bastırdığı anlar ve duygular satırlarda tekrar tekrar önüne çıkıyor. Yazar bu noktada, okuyucuya "hafızanın ne kadar güvenilir olduğu" sorusunu da düşündürüyor. iki isim bir kadın.büyük bir içsel çatışmalar var. Kitapta en dikkat çeken taraflardan biri, Duru'nun yaşadığı șehir hayatının tekdüzeliğiyle, zihnindeki fırtınalar arasındaki keskin karşıtlık. Bir yandan metroda, kalabalık sokaklarda, sradan iş günlerinde koştururken, diğer yanda kendi zihninde bambaşka bir hesaplaşmanın içine giriyor. Bu yönüyle roman, içsel dünyayIa dışsal mekânlarla karşılaştırarak bir derinlik yaratıyor. Matilda karakteri ise sadece bir kişi değil; Duru'nun bastırılmış benliğinin, susturulmuş taraflarının bir yansıması gibi. O yüzden roman ilerledikçe, okuyucu "Matilda gerçekten biri mi, yoksa Duru'nun zihninin bir oyunu mu?" sorusuna taklıyor. Bu belirsizlik, kitabın en güçlü yanlarından biri.Bir bölümde Duru, çocukluğunda hiç kimseye anlatmadığı bir anıyla yüzleşirken, Matilda'nin sanki ona ayna tuttuğunu görüyorsunuz. romanın temposu zaman zaman ağır ilerliyor, çünkü yazar, olay örgüsünden çok psikolojik çözümlemelere ve duygusal yoğunluğa odaklanmış. Ancak bu ağır ilerleyiş, okuru Duru'nun zihninde daha uzun süre
Harika
2026 5. kitabı
Bu kitabı tamamen yorumlara bakarak aldım ve iyi ki almışım diyorum. Öncelikle anlatımı inanılmaz akıcı, sade ama bir o kadar da derin. Okurken kendinizi hikâyenin içinde buluyorsunuz, sanki karakterle birlikte yaşıyormuş gibi hissettiriyor. Özellikle içsel dönüşüm, geçmişle yüzleşme ve insanın kendiyle olan mücadelesi çok etkileyici şekilde anlatılmış. “Matilda Duru” sıradan bir hikâye değil, gerçekten düşündüren bir kitap. Bazı cümlelerin altını çizmeden geçemedim. Okudukça insan kendi hayatını sorguluyor, farkında olmadığı duygularıyla yüzleşiyor. Yazarın dili çok güçlü ve akıcı olduğu için kitap su gibi akıp gidiyor.
Etkili bir eser
2025 30. kitabı
Etkili bir anlatım ve çarpıcı bir kurgu. Okurken çok keyif aldım. Hikayenin sonunu heyecanla bekledim. Okurken etkilenmemek elde değil. Kısa ve öz tam benlik bir kitap.
2025 42. kitabı
Kitapta edebi yönü güçlü, psikolojik temelleri olan ve kimlik, benlik meselesini sorgulatmayı amaçlayan bir roman olarak öne çıkıyor. İpek Kocaman’ın dilsel ustalığı ve atmosfer yaratmadaki becerisi çok etkileyici. Bazen okurken “zorlayıcı” unsurlar olabilir ama bu, aynı zamanda kitabın güçlerinden de geliyor.romanda kimlik sorgulama, içsel çatışma , geçmişin gölgelerine yer verilmiş okurken biraz kendimden birşeyler buldum.
2025 52. kitabı
-“ gerçekten aşık mı, yoksa bu ilgi geçici ve yüzeysel mi?” Belki de hayatlarındaki en büyük keşifleri olacaktı. kadının gözleri, gökyüzündeki asılı karanlık bulutlar gibiydi. Tüm bu karmaşanın içinde kalan, tam merkezinde yer alan bu labirentte, gölgeleri dahi yüzleşmeye cesaret edemiyordu. Aralarındaki duvar yıkılacak mıydı? Bir solukta okuduğum kitaplarımdan biri oldu Matilda Duru