2025 452. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 11:11
Emil Cioran’ın Çürümenin Kitabı, felsefenin en karanlık ama aynı zamanda en dürüst alanlarından birinde gezinir. Cioran, bu eserinde düşüncenin kendi kendini çökerten yapısını gözler önüne serer. Onun için “çürüme”, yalnızca biyolojik bir çözülme değil, bilincin kendi sınırlarını fark ettiği andaki sarsıcı aydınlanmadır. Düşünmek, bir anlamda varoluşun saf halinden kopmaktır; çünkü her farkındalık, biraz ölüm taşır içinde. Cioran’ın dili parçalı, aforizma biçiminde ilerler; bu da onun sistemli düşünceden duyduğu tiksintiyi yansıtır. Her cümle bir felsefi isyan gibidir—Tanrı’ya, tarihe, umuda, hatta dile karşı. “Hakikate temas eden ruh, artık saflığını yitirmiştir,” derken, insanın düşüşünü bir tür bilgelik olarak yorumlar. Kitap, modern insanın anlam arayışını reddeden ama o arayışın acısını iliklerine kadar hisseden bir ruhun günlüğü gibidir. Cioran’da umut yoktur; ama bu umutsuzlukta bir tür şiirsellik, hatta özgürlük vardır. Çünkü çürümenin içinde bile, insan hâlâ düşünebilmektedir—ve belki de bu, varoluşun en trajik zaferidir.
Çürümenin KitabıEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 202514,5bin okunma