···Okunma: 13 Ekim 2025 20:30 Kitap; insanlığın ilk başlangıcından, homo erectus'dan başlayıp Neandertaller e , homo sapiens olarak tabir edilen ilk insanlara kadar avcı/toplayıcı çağdan, ilk yerleşik düzene geçişin ve günümüze kadar uzanan dönemlerin bilimsel anlatısı.
Sorgulayıcı kişiler olarak, yazarın insanlık gelişim tarihini zekice sorgulaması ve bu sorgulama sonucu vardığı bilimsel sonuçları kanıtları ile ortaya koyması eseri zevkle okumamıza büyük katkı sunacaktır diye düşünüyorum. Ben zevkle okudum.
Jared Daimond gerçekten mükemmel bir iş çıkarmış diyebilirim. Zaten eser de kurgu olmayan bilim eseri dalında Plutzer ödülü almış. Kendi dalında çok önemli bir eser olarak anlatılıyor.
Dünya nüfusu nasıl bu şekilde yayılmış, neden bir yanda uzaya gitmeye çalışan insan varken bazı bölgelerde hâlâ avcı/toplayıcı kabileler var. Vs. gibi merak uyandıran konulara cevap bulacağınız harika bir eser.
Dikkat çekici bir yönü ise, yazarın "Sezar'ın hakkını Sezar'a" mantığıyla hareket ederek, kim neyi başardı kim neyi kaçırdıysa objektif olarak ortaya koyması. Ne bir ülke ne de bir ideoloji ya da ırk bahsine kapılmaması. İcatlardan, göçlere, üretimden yerleşime, jeolojiden genetiğe, bilgiler edinebileceğimiz güzel bir kitap.
Mutlaka okunması gereken bir eser..
Esen Kalın Keyifli okumalar..