Sofie'nin Dünyası
2025 57. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 02:20
Kitap bence; herhangi bir filozof'tan bir kitap okumadan önce okunması gereken bir önsöz.Sonrasında ise yine herhangi bir felsefe kitabı okurken yanınızda olması gereken bir dipnot.Kurgusu son üç bölüm hariç çok iyi.(Son üç bölümde yazarın sanki artık yazmaktan sıkılıp uydurladığı hissine kapıldım).Hakkını vermek gerekirse kitabı okuyup alıntılar yaparken başka birşeye odaklanamıyorsun.Çünkü insanı sürekli düşünce içinde tutup analize yönlendiriyor.Bu açıdan gerçek bir felsefe kursunda gibi oluyorsunuz aslında bir bakıma.Fakat genel anlamda şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum (Sofie'nin Dünyası önderliğinde tüm felsefî eserler için); bence felsefe konusuna (İslâm dinini seçmiş Müslümanlar için söylüyorum) dinî olguları henüz oturmamış bir kişi daha dikkatli olmalı.Özellikle günümüzde gençlerin Deizm'e,Ateist'liğe özendirilmelerini göz önüne alırsak aileler bu konuda daha da temkinli olmalı.Filozoflar'ın her zaman aslında Yaratıcı'yı aradıklarını belirtmeli ve bunun ise felsefe de kesinlikle yeri olmadığı, yaratılış ile ilgili soruların tüm cevaplarının sadece Allah'a ait olduğu biz kullarının ise sadece bize faydalı olan kısmıyla ilgilenmemiz gerektiği anlatılmalı.Çünkü bizim yaratılışı tüm ayrıntılarıyla kavramamız imkansız olduğu gibi bunun üzerinde çok düşünmek ise hâşâ bizi saptırıp kendi kendini Tanrılaştırmaya kadar gidebilir.(Örneğin: Nietzsche).Ve aslında söylemek istediğimi Peygamber Efendimiz'in şu duasıyla netleştirmek istiyorum: "Allah'ım faydasız ilmin zararlarından Sana sığınırım.Ve gereksiz fazla bilginin getireceği evhamdan yine Sana sığınırım."
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202043,7bin okunma