Ebuzer: Ali Şeriati'nin Adalet Devrimcisi Portresi
Ali Şeriati, 20. yüzyılın İslamcı düşünürlerinden biri olarak, geleneksel dinî anlatıları sosyolojik ve devrimci bir mercekle yeniden yorumlamasıyla tanınır. 1933-1977 yılları arasında yaşayan Şeriati, Sorbonne'da sosyoloji eğitimi almış, Batı felsefesiyle (özellikle Marksizm ve varoluşçuluk) İslamî kaynakları sentezleyerek, İran İslam Devrimi'nin ideolojik temellerini atmıştır. Ebuzer (orijinal adıyla Abu Dharr), 1970'lerde yazılmış ve konferanslarından derlenmiş bu eser, Hz. Muhammed'in sahabelerinden Ebuzer el-Gıfari'nin hayatını biyografik bir roman havasında anlatırken, Şeriati'nin İslam'ı kapitalizme ve otoriter sapmalara karşı bir kurtuluş ideolojisi olarak konumlandıran yorumlarını içerir. 216 sayfalık kitap, Fecr Yayınevi tarafından basılmış olup, Ebuzer'i "yalnız doğan, yalnız yaşayan ve yalnız haşrolunan" bir figür olarak sunar. Bu inceleme, eserin özgün bir okumasını yaparak, Şeriati'nin anti-kapitalist eleştirisini, adalet odaklı tevhid kavramını ve günümüz Müslüman entelektüelleri için taşıdığı dönüştürücü gücü ele alacaktır.Eserin temel tezi, İslam'ın devrimci özünün Ebuzer gibi figürlerde somutlaştığı ve Peygamber sonrası dönemde bu özün "sağa kayarak" sınıf ayrıcalıklarıyla bozulduğudur. Şeriati, Ebuzer'i ilk "mülk karşıtı" olarak niteler; onun mücadelesini, yoksulluğun küfür olarak lanetlenmesi ve sermaye biriktirmenin cehennem azabıyla cezalandırılması (Tevbe Suresi 34) üzerinden yorumlar. Cahiliye dönemi şirkini, ekonomik sömürüyle iç içe bir sistem olarak teşhis eder: Putlar, ticaret kervanlarını koruyan bir araçtır; Gıfar kabilesi gibi yoksul bedeviler dışlanır. İslam ise "Tevhid" devrimiyle eşitlik getirir: "Allah ve ekmek bir safta, tağut ve açlık diğerinde." Şeriati, bu tezi Marksist sınıf analiziyle harmanlayarak, Ebuzer'in eleştirilerini günümüzün "devlet dini"ne uyarlar; İslam'ı pasif bir ritüel değil, mazlumlar için eylem odaklı bir ideoloji yapar.Kitabın yapısı, dramatik bir biyografi üslubuyla ilerler; çöl fırtınasında Ebuzer'in ölümüyle başlayan hikâye, kronolojik bir döngüyle tamamlanır. Girişte Ebuzer'in cahiliye isyanı anlatılır: Üç yıl Peygamber'i görmeden tevhidi bulan, Menat putunu taşlayan bir bedevi olarak tasvir edilir. Mekke'ye gidip Kâbe'de "Lâ ilâhe illallah" diye haykırır, linçlenir ve Peygamber'in tavsiyesiyle kabilesine döner. Medine döneminde Ashab-ı Suffa'ya katılır; Tebük Seferi'nde devesini terk edip yaya yürüyerek fedakârlığını gösterir. Peygamber onu över: "Ebuzer yalnız yol alır, yalnız ölür, yalnız haşrolunur." Hilafet bölümleri eserin zirvesidir: Ebubekir'e muhalefeti (imametin Hz. Ali'ye aitliği inancı), Ömer dönemindeki sessiz direnişi ve Osman'ın lüks saraylarını, ganimet adaletsizliğini eleştirmesi. Şam sürgününde Muaviye'ye meydan okur: "Bu sarayı halkın parasıyla yaptıysan ihanet, kendi paranla yaptıysan israf!" Sonunda Rebeze çölüne terk edilir; ailesini kaybeder, açlık içinde ölür. Şeriati, bu anlatıyı ayet tefsirleri, hadis alıntıları ve sosyolojik yorumlarla zenginleştirir; örneğin, yoksulluğu "kader" değil, sermaye biriktirmenin sonucu olarak görür.Ebuzerin gücü, tarihî figürü modern bir manifesto'ya dönüştürmesinde yatar. Şeriati, Ebuzer'i devrimci İslamcı bir sembol olarak konumlandırır: O, ruhban sınıfını, putperest aracı nesneleri (türbeler, el öpme) ve sermaye dayalı İslamcılığı reddeder. Eser, okuyucuyu "rahatız etmeye" gelir; Zümer Suresi 3. ayetiyle cahiliye putlarını günümüz bidatlerine benzetir. Bu sentez, İran Devrimi'nde gençleri mobilize etmiş, Üçüncü Dünya entelektüellerine ilham vermiştir. Şeriati'nin üslubu, poetik ve provokatif: "Yoksulluk bir kapıdan girerse, din diğerinden çıkar" gibi ifadeler, akılda kalıcıdır. Kitap, adaletin bireysel yalnızlıkla birleştiği bir hümanizmi sunar; Ebuzer'in hanımı Ümmüzer gibi kadın figürleri de mücadelede yer alır.Ancak eserin zayıf yönleri de vardır. Şeriati'nin Şiî eğilimli yorumu (Hz. Ali vurgusu, Sakife'yi darbe olarak görmesi), Sünnî okuyucularda direnç yaratabilir; tarihî olaylar mezhepsel tartışmalara açıktır. Ayrıca, Ebuzer'e "Mal düşmanı" etiketi, İslamî gelenekle çelişki olarak görülebilir; eleştiriler soyut kalır ve pratik devrim yolları belirsizdir. Devrim sonrası İran'daki otoriter uygulamalar, Şeriati'nin vizyonuyla tezat teşkil eder.
Sonuç olarak, Ebuzer, adalet arayışının zamansız bir destanıdır. Şeriati, okuru Ebuzer'in yalnızlığında kendi sorumluluğunu bulmaya davet eder: "Müslüman olmak yetmez, Müslümanca yaşamak gerekir." Bu eser, kapitalizmin gölgesinde İslamî düşüncenin yenilenmesi için vazgeçilmez; İslamcı, devrimci ruhu, günümüz eşitsizliklerine karşı hâlâ yankılanır. Şeriati'nin mirası, çöldeki bir fırtına gibi rahatsız eder ve dönüştürür.