Ocak 2009
Fecr Yayınevi
Orijinal Adı:
ابوذر

2024 7. kitabı
Ebuzer, ah Ebuzer… Ali Şeriati’nin hemen her kitabının başında “Sizi rahatsız etmeye geldim” yazar. Ve gerçekten de pek çok kesimi rahatsız etmiştir. Çünkü onun yazdıkları sadece bilgi vermez; sarsar, düşündürür, sorgulatır. Ebuzer isimli kitabı da bu etkiyi fazlasıyla taşır. Ancak kitabı okurken mezhep eksenli bir bakıştan uzak durmak gerekir. Ali Şeriati Şii geleneğinden gelen bir düşünürdür, bu sebeple özellikle Sünni okuyucular bazı yorumları taraflı bulabilir. Fakat Şeriati’yi anlamanın yolu, onun sesine açık bir zihinle kulak vermekten geçer. Ebuzer —diğer adıyla Cündüb bin Cünade— Hz. Muhammed’e ilk iman eden sahabelerdendir. Fakat onu farklı kılan, imanının sadece başlangıçta değil, hayatı boyunca zalimin karşısında, mazlumun yanında oluşudur. Halifelik döneminde gördüğü adaletsizlikleri dile getirmekten çekinmemiştir. Şu sözleri hâlâ zihinlerde yankılanır: “Eğer bu sarayı kendi paranla yapıyorsan israftır; yok eğer halkın parasıyla yapıyorsan bu ihanettir.” Bu duruşu yüzünden sürgüne gönderildiği anlatılır. Bazı kaynaklarda ise kendi isteğiyle çekildiği ifade edilir. Hangisi olursa olsun, Ebuzer’in hakkı söylemekten vazgeçmeyen tavrı, tarihin vicdanında yerini almıştır. Ali Şeriati’nin bu kitabı sadece bir sahabeyi anlatmaz; aynı zamanda bize sorular yöneltir. Adalet nedir? İnanç sadece ritüellerden mi ibarettir? Sessiz kalmak mı daha erdemlidir, yoksa itiraz etmek mi daha imanlı? Kısacası, Ebuzer rahat okunacak bir biyografi değil, vicdanla okunacak bir çağrıdır. İyi okumalar.
2020 44. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2020 00:39
Bu incelemenin ana konusu kitap üzerinden değil Ali Şeriati'nin ve destekçilerinin üzerinden olacaktır. Kitaptan yaptığım alıntılarda da görüldüğü gibi Ali Şeriati sahabelere "kurtçuk"
2020 127. kitabı
İranlı yazar Ali Şeriati'nin bu kitabı adeta bir başyapıt. Benim için 10/10 olan bu kitapta sahabelerden en aykırı en sivri olan ve kendisinden Kur'an da bahsedilen Ebuzer'den ve onun acılarla dolu hayatından bahsetmekte. "O yalnız yaşar, yalnız ölecek Ve yalnız haşrolunacaktır."
EBUZER OLMALI...
2024 20. kitabı
Okunma: 18 Mart 2024 22:21
SİZİ RAHATSIZ ETMEYE GELDİM! ALÎ ŞERİATI KİTAPLARINA İNCELEME YAZMAK IÇIN HAKKINDA EPEY BİR BİLGİ SAHIBI OLMAK GEREK... ALÎ ŞERIATI' nın kalemi ve hayatı hakkında epey bir bilgi birikimim oldu sanırım.. :) Ebuzerr neden önemli? Sorusuna cevap veriyor. Alıntı: "Ey Muaviye bu sarayı kendi paranla yaptırdıysan israftır, halkın parasıyla yaptırdıysan haramdır" diyen büyük sahabe Ebuzer. Devrimci bir sahabeyi kim okumak istemez ki... Defalarca geri dönülüp okunulacak bölümleri olan ve insanı hep etkileme gücü olan bir kitap. .. Kitabın konusuna gelecek olursak, İslam peygamberi Hz.Muhammed'in yakın dostlarından Ebuzer el Gıfari'nin yaşam öyküsü, düşünceleri ve İslam'ın ilk dönemlerinde yaşanan olaylara Ebuzer gözüyle bakıyor Ali Şeriati. Alıntı: '' Ebuzer yalnız doğdu, yalnız yaşadı ve yalnız haşr oldu.'' Müslümanım demek ile müslümanca yaşamak arasındaki farktır Ebuzer. Kendisine sosyalist devrimci sıfatları sözde müslümanlardan ayırmak için verilmiş ancak Ebuzer islamı yaşayan bir müslüman. Müslüman zaten onun gibi olmalı. Asıl sözde müslümanlara Ebuzer'den farklı olduklarını göstermek için başka sıfatlar lazım. GÜNÜMÜZ MÜSLÜMANLARI İÇİN; Bugün sırtını sermaye ve güce dayamış İslamcıların okuyup ibret alması gereken bir eser. Hani Ali Şeriati her kitabının başında diyor ya "Sizi rahatsız etmeye geldim!" Aynen öyle bir kitap. Son olarak diyorum ki ,BAZI YERLERİNDE OKURKEN ŞOK OLABİLECEĞİNİZ BİR ESER. DÜNYA GÖRÜŞÜNÜZ, DİNİ İNANCINIZ NE OLURSA OLSUN EBUZER MUTLAKA EN AZ BİR DEFA OKUNMALI.
Ali Şeriati
Ali Şeriati
İncelemem
2019 89. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2019 17:29
O Ebuzer ki peygamberin sevdiğiydi, gözüydü. O Ebuzer ki peygamber onun hakkında şöyle demişti: "Ebuzer gökyüzünde, yeryüzünde olduğundan daha meşhurdur." O Ebuzer ki "Hayası ve takvası Meryem oğlu İsa'nınki gibidir." O Ebuzer ki "Sinesini taşacak kadar ilimle doldurmuştur." Devrimci özelliğiyle anlatılan, tanıtılan Ebuzer kolay kolay korkutulamaz, kolay kolay sindirilemez. Yalnız yaşamıştır, yalnız ölmüştür ve yalnız haşrolunacaktır.
2017 28. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2017 14:54
Ah Ebuzer, neyine gerek senin saltanata muhalefet etmek, neyine gerek senin insanları paylaşmaya, biriktirmemeye çağırmak, neyine gerek saraylara kafa tutmak. İç burkucu bir yaşam öyküsü olduğu kadar yüreklendirici de.
Siyaset
2017 132. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2017 20:41
Peygamberimiz(sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor: " İnsanlar helak oldu, içlerinden ancak alimler kurtulabildi. Alimler de helak oldu; ancak içlerinden ilmi ile amel eden kimseler kurtuldu. Ve ilmiyle amel edenler de helak oldu; ancak onların içinde de sadece amelini ihlasla yapanlar kurutulabildi." Denilmiştir ki: "Bilmek tek başına yetmiş olsaydı, şeytandan daha iyi kul olmazdı!" Salih bir kul olmak için bilmek yetmez, bilmekle beraber ilim ile amel etmek ve amelde gösterişten riyadan uzak durmak yani salih amel işlemek gerekir. Hz. Ali diyor ki, Peygamber Efendimizin şöyle dediğini duydum: " Ahir zamanda öyle düşük çeneli kısa akıllı kimseler türeyecektir ki, söyleyecekleri yararlı iyi sözler gırtlaklarını aşmayacak (kalplerine işlemeyecektir.) Okun av hayvanını delik deşik etmesi gibi bu kimseler de dini delik-deşik edeceklerdir." Hz. Ömer(ra)' in " İnandığı gibi yaşamayanlar, yaşadığı gibi inanmaya başlarlar." sözü bu kitap için çok uygun düşüyor. Bizler de farkında olarak ya da olmayarak yaşadığımız gibi inanmaya başladık. İbadetlerde gösterdiğimiz gevşeklik, ( Müslüman dediğimiz kendi ülkemizde 2015 verilerine göre düzenli namaz kılma yüzde 18'lerde. Şimdi bilemiyorum ) , faiz çok normalmiş gibi cep telefonundan rahatlıkla ulaşabiliyorsun, şans oyunları, gıybet, iftira, haramlara karşı tutumumuz ve birçok şey sayılabilir. Sorarsak elhamdülillah müslümanım ??? İslam dini sadece sahabelere, Ebu Zer'e inmedi ki. İnşaallah İslamiyetin ilk yayıldığı dönemdeki hassasiyetlere. Herkes nefsinden başlasın. Bu kitabı yaşamak ümidiyle...
Din
2018 30. kitabı
Seriati bu eserinde sadece islam tarihinde degil belki de insanlık tarihinde zulme baskaldirmayi hedef almış anarsijan bir kisilige sahip ebuzer i anlatiyor.donemin zalimlerine karşı inandığı değerleri terketmemis çölde dönemin halifesi osman tarafından sürgün edilmiş aç ve susuzluktan yanlız başına kalmis hiçbir makamı kabul etmemiş adalet ve özgürlük için bedel ödemiş hepimize örnek bir karakteri incelemiş...
2019 13. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2019 12:36
Yine mükemmel bir kalem....Kitabın manevi havasından olsa gerek biraz zor ilerledim.Ilk defa bir kitabı ağlayarak okudum.Duygulanarak okuduğum kitaplar olmuştu ama agladigim olmamıştı.Toplum adına farkindalik katacak bir kitap..Tavsiye ederim. Bazılarının tamah , kibir ve dünya sevgisi yüzünden bazılarının bu denli ötekileştirilmesi , itelenmesi veya ölüme mahkum edilmesi reva mıdır?Tarih boyunca bu böyle süregeldi.Böyle de devam etmekte........ Ve Ebuzer; açık ve gizli şirkin , cahiliye küfrüne , hilafet dinine hayır demenin kurbanı!... Ebuzer gökyüzünde , yeryüzünde olduğundan daha meşhurdur buyurmuş sevgili peygamberimiz(s.a.a). Ne mavi gökyüzü Ebuzerden daha doğru sözlü birinin üstüne gölge salmış, Nede kara toprak böyle bir adamı kucaklamıştır. Hz Muhammed.... Allah'ın selamı senin üzerine olsun.
Puan vermedi·216 syf.·
2020 20. kitabı
“Sosyalist Bir Allah Eri” Sahabenin ilk sosyal hak arayışçısı, halkın sesi, zenginin zulmüne karşı çıkan anarşist, çölün oğlu, sürgünden sürgüne gönderilen adem, Peygamber’in (sav) en yakın

Ali ŞeriatiYazar · 93 kitap
Ali Şeriati (Farsça: علی شريعتی‎) (d. 1933, Sabzevar - ö. 1977), İranlı Müslüman sosyolog, aktivist, düşünür ve yazar; özellikle din sosyolojisi ve çağdaş İslam düşüncesi üzerine eserler vermiştir. Marksist düşünceden yaptığı alıntılar ve türetmeler ve bunların kendi zamanındaki İran'a ve çevresine adapte edilmesi ve Marksizm kritiği ile birlikte çağdaş İslam düşüncesi ve devrimcilik açısından ortaya koyduğu çeşitli sonuçlar ve yarattığı ilgi sebebiyle, gerek önemli çağdaş İslam düşünürleri arasında gerekse İran'daki devrimci İslam'ın babası ve İran İslam Devrimi'nin baş düşünürü olarak anıldığı olmuştur. Düşünceleri genel olarak "İslam'a dönüş" -"öz"e dönüş- başlığı altında toplanabilir ve bilimsel kaynaklara dayanması, sosyoloji vurgusu yapması ve Batı metodolojisini, çeşitli açılardan eleştirmekle birlikte çeşitli açılardan yapıcı bir şekilde kullanması (ki sosyoloji gibi çeşitli bilimler ve Batı düşüncesinde ortaya çıkan çeşitli fikirlerin, örneğin bazı Marksist fikirlerin, İslam'ın özünde de daha farklı bir şekilde ortaya konduğunu da savunur) sebebiyle moderndir ve gelenekçilikten uzak olduğu gibi gelenekçi görüş ve kesimlere eleştirel yaklaşır nitekim bu sebeple eleştirildiği veya çelişki ile suçlandığı olmuştur. Bu tarzından yola çıkarak kendisi hakkında "sosyolojiyi İslamlaştırmaktan" ziyade "İslam'ın sosyolojik" bir okumasını yaptığı da söylenmiştir. Şeriati 1933 yılında Mazinan, Sabzevar, İran'da doğdu. Babası ilerici milliyetçi bir öğretmen olan Muhammed Taki'dir. Eğitim yıllarında ilk kez İran'ın daha aşağı sınıflarından insanlarla tanıştı, var olan fakat bilmediği yoksulluk ve zorluklarla tanışması bu dönemde oldu. Ayrıca aynı dönemde Batı felsefi ve siyasi düşüncesiyle de tanışmıştır. Modern sosyoloji ve felsefenin bakış açısı ve bunun geleneksel İslami prensipler ile harmanlanması aracılığıyla Müslüman toplum ve toplulukların karşılaştığı sorunları açıklamaya ve çözümler bulmaya çalışmıştır. Şeriati Mevlana ve Muhammed İkbal'den büyük ölçüde etkilenmiştir. Lisansını İran'da bitirdikten sonra, Paris Üniversitesi'nde doktorasına başladı. Burada, 1964 yılında Sayfuddin'den "Belh'in Faziletleri Tarihi" isimli bir el yazmasının notlandırılmış bir Farsça çevirisini yaparak Edebiyat dalında doktor olmuştur. Daha sonra İran'a dönmüş, fakat hemen şah yönetimi tarafından tutuklanıp hapsedilmiştir. Yönetim onu Fransa'dayken devleti yıkıcı siyasi aktivitelerde bulunmakla suçlamıştır. Daha sonra 1965'te serbest bırakılmış ve Meşhed Üniversitesi'nde eğitim vermeye başlamıştır. Dersleri kısa sürede farklı toplumun farklı kesimlerinden öğrenciler tarafından beğenilmiş ve popülerleşmiştir. Bunun sonucu yönetim Üniversite'yi zorlayarak onun eğitim vermesini engellemiştir. Bunun üzerine Şeriati Tahran'a giderek Hüseyniye-i İrşad Enstitüsü'nde ders vermeye başlamıştır. Yine büyük bir popülariteye ulaşan dersleri, yine toplumun her kesiminden öğrencileri etkilemiştir. Şeriati'nin görüşlerine ilginin arttığı orta ve yüksek sınıflardan öğrencilerin olması dikkat çekiciydi. Bu ilgi de şah yönetiminin Şeriati ile bazı öğrencilerinin tutuklanması emrini vermesine neden oldu. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen tepkiler üzerine yönetim onu serbest bıraksa da çeşitli şartlarla tahliye edilmişti: kesinlikle herhangi bir eğitim aktivitesinde yer almayacak, hiçbir şey yayımlamayacak ve özel veya genel hiçbir toplantı yapmayacaktı. Ayrıca devletin güvenlik örgütlerinden SAVAK onun yakın çevresini yakın gözetim ve denetim altında tutacaktı. Şeriati bu şartlara karşı çıkarak ülkesini İngiltere'ye gitmek üzere terk etmeye karar verdi. Üç hafta sonra, 19 Haziran 1977'de SAVAK tarafından öldürüldü. Tahran'ın büyük hastanelerinden birine Şeriati'nin ismi verilmiştir. Devrim öncesi İran'ın en önemli ve etkili felsefi liderlerinden sayılan Şeriati'nin görüşleri bugün hala İran toplumunda popüler ve etkindir. Özellikle bugünki İslami Cumhuriyet rejiminin biçimi, ruhban sınıfının konumu ve eşitlik anlayışına karşı çıkan kesimler tarafından beğenilmektedir. Şeriati'nin düşünsel çalışmaları sadece devrim öncesi ve sonrası İran'ı değil, dünya çapında İslamcı topluluk ve düşünceler başta olmak üzere birçok kişi ve grubu etkilemiştir. Çeşitli dini kavramlara yaklaşımı, ruhban sınıfının eleştirisi ve İslamcılık hareketinin içinde kabul edilen çeşitli çıkarımlarıyla ilgi çekmiştir. Şeriati, ayrıca Martinikli Marksist düşünür ve şair Frantz Fanon'un "Yeryüzünün Lanetlileri" isimli eserini, Jacques Derrida'dan "Şiir Nedir" ve Fransız oryantalist ve aynı zamanda Katolik papaz olan Louis Massignon'dan "Selman-ı Pak" adlı eserleri Farsçaya çevirmiştir. Birçok eseri bulunan Ali Şeriati'nin eserlerinin neredeyse tümü Türkçeye çevrilmiştir.