2025 167. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 15:46
Mezarlıktaki Dehşet”, Lovecraft’ın erken dönem gotik korku öykülerinden biridir ve onun karakteristik kozmik korku anlayışının ilk ipuçlarını taşır. Bu öyküde, korkunun kaynağı kanlı bir canavar ya da açık bir tehdit değil; ölümün doğası, insanın bilinmeyene duyduğu içsel ürpertidir. Lovecraft, atmosferi ustalıkla inşa eder: Nemli toprak kokusu, ay ışığının beyaz ışıltısı, rüzgârın durduğu o tekinsiz an… Okur, adeta dünya ile öte âlem arasındaki sınırın inceldiği bir ana tanıklık eder. Öyküdeki en çarpıcı unsur, anlatıcının gözlemci konumudur. O ne kahramandır ne de kurbandır; sadece aklının sınırlarını zorlayan bir tanıktır. Bu tavır, Lovecraft’ın felsefi temelini de yansıtır: İnsan evrende küçük, önemsiz ve kırılgandır; bazen “bilmek” bile deliliğe sürükleyebilir. “Mezarlıktaki Dehşet” bu nedenle klasik gotik korkunun ötesine geçer — mezarlık sadece ölümün mekânı değil, insan bilincinin karanlık aynasıdır Temalar ve Duygusal Etki _________________________________ Ölüm – bilinmeyen arasındaki sınırın kalkması Rasyonel aklın çöküşü Doğanın tekinsizleşmesi Sessizliğin içinde yankılanan varlık korkusu Lovecraft, burada korkuyu “görülmeyen”e dayandırır; dehşet, okuyucunun hayal gücünde büyür. Öykü bittiğinde bile o sessiz mezarlıkta, rüzgârın sustuğu anı duyar gibi oluruz.
Gotik Edebiyat
Mezarlıktaki DehşetH. P. Lovecraft · Ren Kitap · 2019170 okunma