Nedenini tam olarak bilmiyorum ama bu kitabı okumaya başladığımda bir anda aklıma ilk incelememi yapmam gerektiği fikri oluştu.
Aslında kitabın konusu çok çetrefilli olmamakla birlikte sizi son sayfalara kadar merakta bırakacak olan "öğrenmek istemeyeceğiniz (bence)" bir sırrı barıntırmaktadır. Bu konu etrafında anlatılan olaylarla göç (sürgün), kültürel çatışma, sınıf üstünlüğü ve aşk temaları ele alınmaktadır.
Madagasgar'a bağlı Zanzibar Ada'sında dünyaya gelen Salim'in erken yaşlardan Londra'ya uzanan üniversite yaşamına ve mezuniyetiden sonraki aile, iş ve özel hayatının adeta kafiyeli şiir edasıyla anlatıldığı bir roman; birbirini takip eden herbir cümle özenle oluşturulmuş.
Kitabın konusunu ilginç kılan ise Salim'in babasının O daha küçük yaşlardayken neden evden ayrıldığı ve neden Dayısı Amir tarafından Londra'ya üniversite eğitimi okumak için götürüldüğüdür. Bu soruların cevabını daha yurt dışana gitmeden düşünmeye başlayan Salim, size de öğrendikten sonra ilginç duygular yaşatacak olan ve ülkesinin içinde bulunduğu sosyo-politik ahlaki yozlaşmanın ne kadar içler acısı olduğunu gösterecek olaylar silsilesinde bulacaktır. Öğrendiğinizde bir takım sorularıda beraberinde getiren bir neden...
Yazarın kitabı aracılığı ile düşüncelerini açık bir şekilde dile getirişi ve genel olarak ait olduğu toplumun gerçeklerini açık bir şekilde ifade edişi, sanırım O'na Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandırmış olmalı. Dolayısıyla okumaya değer, keyif alacağınızı umduğum bir kitap olarak görüyorum.
İyi okumalar,
Abdulrazak GurnahKumdan Yürek