2025 40. kitabı
Tina adında bir mülteci, Türkiye’de yaşadığı toplumda kendini o kadar ezilmiş hissediyor ki, küçük bir hatasını bile dile getiremiyor. Bir anahtarı unuttuğu hâlde “unuttum” diyememesi, sonunda onu beşinci kattan aşağı düşmeye kadar götürüyor. Bir hasta bakıcısı olarak Türkiye’ye gelen Tina, hem kendi iç dünyasında hem de çevresindekilerin bakışlarında ikinci sınıf bir insan gibi hissediyor. Bu eziklik duygusunu ona mı yaşatıyorlar, yoksa o mu kendini bu konuma koyuyor — bu tartışılır. Ancak yazar, bir gurbetçinin içsel yalnızlığını ve kırılganlığını o kadar etkileyici anlatmış ki, okur olarak empati kurmadan edemiyorsunuz. Bir fırına gittiğinde kimsenin onu fark etmemesi, yıllarca yaşadığı mahallede tanınmasına rağmen düşüp can çekiştiğinde ancak o zaman fark edilmesi… İnsanların ilgisizliği, hatta merakla bekleyip “ne olacak şimdi?” diye konuşmaları, toplumun hoşgörüsüzlüğünü çarpıcı biçimde yansıtıyor. Hayalleri olan bir genç, yaşadığı aşkı bile doya doya yaşayamazken; sevdiği adamın sınır dışı edilip öldürülmesi (ya da akıbetinin belirsizliği) onun hayatındaki en derin yaralardan biri hâline geliyor. Kitapta, Tina’nin düşmesinden sonraki birkaç dakikalık zamanda zihninden geçenleri okuyoruz — kısa ama yoğun bir anlatım. O kısa sürede bile insanın geçmişiyle, pişmanlıklarıyla, sevdikleriyle ve korkularıyla nasıl yüzleştiğini görüyoruz. Kitap kısa olmasına rağmen, bir insanın iç dünyasının ne kadar derin olabileceğini hissettiriyor. Aynı zamanda oldukça üzücü; çünkü insanı ve duygularını hafife alan bir dünyada, empati eksikliğinin nelere yol açabileceğini gösteriyor. Yazar, yatalak bir kadına bakan Tina’nın hikâyesi üzerinden aslında birçok insana ayna tutuyor. Kadının kızı annesine düşkün(müş) görünse de, Tina’ya karşı acımasız davranıyor. Belki de insan, kendini önemsemeyince başkalarını ezerek var olmaya çalışıyor. Bence Son Bakış, bir “empati kitabı.” Kısa ama kalbe dokunan, insanın içini burkan bir hikâye. Okuyan herkesin kendine, çevresine ve hoşgörüye yeniden bakmasını sağlayacak bir eser.
Son BakışIrmak Zileli · Everest Yayınları · 2026787 okunma
Çok duydum kitabı. Okumayı çok istiyorum🤗