“ Sihirli Flüt”
2025 72. kitabı
Bu librettoyu okurken bir operadan çok bir inisiyasyon metni okuduğumu hissettim. “Sihirli Flüt” denen şey sadece bir çalgı değil ruhun dönüşümünü başlatan bir çağrı gibi ç. Mozart’ın müziğiyle birleşince, kelimeler bile kutsal bir ritüelin parçası gibi. Bence bu eser, insanın kendi içindeki karanlıkla yüzleşme hikayesi. Klasik bir “iyi/kötü” mücadelesi değil daha çok, karanlığın da ışığın hizmetinde olabileceğini anlatıyor . Bu yüzden ben bu librettoda en çok Gece Kraliçesi’ni sevdim. Çünkü o “kötü” değil sadece dışlanmış bir bilgelik. Karanlığa ait olduğu söylenmiş bir kadın ama aslında ışığın terk ettiği bir anne, bir ruh. Onun aryasında bir insanın “tanrıdan kopuş” acısı var. Karanlıkla ilgilendiği için değil ışığı kaybettiği için bağırıyor. Sarastro ve tapınak tarafı ise bana bilgelikle gelen duygusuzluğu düşündürdü. Evet, onlar düzenli, ölçülü, soylu görünüyor ama… “Bilgelik, merhametle birleşmezse sadece soğuk bir taş yığınıdır.” Mozart’ın burada anlattığı şey bence şu: İnsan, sadece akılla kurtulamaz. Işığa giden yol, kalpten geçer. Ve kalp hem ışığı hem karanlığı tanımadan olgunlaşmaz. “Sihirli Flüt”ün sesi de bana tam olarak bunu hissettirdi Bir flüt, insanın kendi içinden çıkan sesi temsil eder gibi. Onu üflediğinde doğa, hayvanlar, hatta kötülük bile yumuşuyor. Bu, sanatın dönüştürücü gücü tıpkı gerçek güzelliğin yaptığı gibi. Güzellik, insanı iyi olmaya mecbur bırakır. Işıkla karanlık, kadınla erkek, akılla sezgi… Hepsi aynı evrende bir denge bulmaya çalışıyor. Ve ben bu librettoda kendimi o arada buldum ne tamamen Gece Kraliçesiyim ne de Sarastro; ikisini de içimde taşıyan bir ruhum. “Sihirli Flüt”, bana göre insanın kendi kalbine döndüğü yolculuğun müziğe dönüşmüş hali. Ve Mozart bunu yaparken sadece bir besteci değil, neredeyse bir peygamber gibi konuşuyor.
Sihirli FlütWolfgang Amadeus Mozart · Fihrist Kitap · 202429 okunma