Açık Uçlu Yönelişler
2025 43. kitabı
Yeni roman akımının en temsilcilerinden Fransız yazar Nathalie Sarraute'nin Yönelişler romanını çok bölümlü esinlemelerden oluşan ve esasen belli bir bütünlüğü olmayan bir kitap olarak düşünüyorum. Tercüman Mükerrer Akdeniz'in kitabın sonunda belirttiği üzere, yeni roman akımının en önemli özelliklerinden bazıları şöyledir: Yeni roman salt gözleme dayanmalı ve gerçeği yansıtmalı, yeni romanda hareket noktası bakış olmalı, yeni romanda insan ve nesne kaynaşmıştır ve son olarak yeni romanda zaman gerçekçidir. Yeni roman yeni anlatım biçimlerine yöneliyormuş. Çıkış noktası bakış olan ve betimlemeye geniş yer veren yeni roman genellikle şimdiki zamanda yazılıyormuş. Yirmi dört ayrı bölüm hâlinde yazılmış Yönelişler, esasen her biri kendi içinde tutarlılığı olan bir gözlemi ve yönsemeyi gösteriyormuş. Yönelişler hakkında yapılacak değerlendirmeler çok çeşitli ve ucu açık olacaktır. Çağımızın büyük sorunu insanın yalnızlığını, çaresizliğini parça parça ve anlardan oluşan bölümlerle vurgulamaya çalışan Yönelişler ve yeni roman akımı sanırım çok ilgi görmedi ki bu akımı devam ettiren temsilcileri çıkmadı. Edebiyat tarihinin önemli bir tartışması olan bu akımı ve örneğini görmek isteyenlere tavsiye ederim, aksi halde aykırı bir okuma olarak kalır.
YönelişlerNathalie Sarraute · İletişim Yayınları · 200124 okunma