···Okunma: 09 Ekim 2025 15:36 Orhan Kemal, El Kızı romanıyla birey ve toplum, gelin ve aile ilişkisi, mahalle hayatı, kadının toplumdaki yeri ve kadının ötekileştirilmesini konu ediniyor.
El Kızı tabiri Anadolu’da kayınvalidelerin gelinler için kullandığı bir tabir dir. Gelin kaynana çekişmesi halk kültüründe sık işlenen bir mevzudur aslında. Orhan Kemal bu romanının bir yandan sosyal gerçekçi diğer bir yandan romantik bir cepheden ele almış diyebilirim. Yazar bu romanında ezilen gelin,ezen fettan kaynana imajı üzerinde bu romanını kurgulamıştır.
Kitap, bir türlü kocasına uyum sağlayamayan, kolayca kandırılabilen, insanların dediklerine hemen inanan ve saflığıyla bazı anlarda okuyucuyu sinirlendiren Nazan’ın acıklı öyküsünü anlatıyor. Nazan’ın bu kadar acı çekmesinin nedeni de fazlasıyla saf olmasından herkese inanmasıdır. Nazan cumhuriyet dönemi Türk kadınının temsilidir diyebiliriz. Evine, ailesine bağlı, tek düşüncesi ev işlerini, yemeklerini yapıp çocuğuna iyi bir şekilde bakıp kocasına iyi bir eş olmaktır. Avukat olan kocası Mazhar ise Nazan’ın tam aksidir.
Ben Mazhar'a çok kızamadım. Nazan'la anlaşamamasındaki en büyük sebep eğitim farkları olduğunu düşünüyorum. Mazhar'ın ahlak ve kültürel gelişimi için sağlanan çok kapı vardı. Nazan yaşadığı yerin ve o zamana göre köy kadınlarından beklenen davranışları sergileyen bir kızcağızdı. Nazan'ı da kendimce anladım ama yazar, ona çok fazla ezilen bir kişilik vermiş. Kim ne yaparsa yapsın karşı çıkamadı beni de sinir krizine soktu.
Jale diğer adıyla Neriman kitapta en sevdiğim kişiydi desem abartmış olmam. Fakat sonda yaptığı hiç olmadı. Ben o kadının böyle bir vazgeçiş yapacağını hiç düşünmüyorum. Yazar o kısımda neden öyle yapmış anlam veremedim.
kitap genel olarak Türk örf adetini çok iyi anlatmış diyebilirim. Ayrıca dili çok akıcı.
Tam Türk dizilerine konu olacak kurgusu var. Esasında dizisi varmış fakat ben hiç izlemedim, diziye konuyu ne kadar iyi aktarmışlardır, nasıl bir proje çıkarmışlardır fikrim yok maalesef.
Keyifli okumalar…