"Eğer tüm insanlar eğitilmiş olsaydı"
2025 7. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 01:10
"Ne öğreniyor olabiliriz? Bir şey biliyorsanız, herhangi bir şey öğrenemeyeceğinizi anlarsınız." Bu kitapların verdiği zevk sanırım konfor alanından çıkıp biraz olsun sorgulamaya ittirmesi, bilgi ortada diye ona yaslanıp daha bir şey öğrenemem demene fırsat vermemesi, okurken kolaya kaçmadan irdeleyerek var olan her şeye şüphe ile yaklaşarak ilerlemek ama bunu yaparken de neşeni kaybetmemek kuralını bilmek :) Yaşıyor ve okuyorsak biraz edebi bilimin tadına da bakmak gerekmez mi? Bu kitap bana hitap etti çünkü hem bilimsel hem felsefi bir tat bıraktı. Kısa olmasına rağmen uzun süre düşündüren bir eser. "Sürekli bir şey öğrendiğimizi bilmek işe yaramaz" (haydi çık işin içinden :) Uygulamaya geç mi yoksa bildiğine güvenmeyip devam mı et diyor. Cevap kitapta. Feynman burada bir bilim insanı olarak değil, bir vatandaş olarak konuşuyor. Girmediği konsept sanırım çok az. Din, etik, politika, insan ilişkileri, hatta duanın iyileştirici etkisi gibi konulara bilimsel bir mercekle yaklaşıyor ama bunu yaparken okuyucuyu yormuyor. Tam tersine, sanki bir dost sohbetindeymişsiniz gibi hissettiriyor. Kitabı okurken sık sık benzer düşündük ama ben böyle ifade edemezdim dedim. Richard P. Feynman ’ın bilimin belirsizliklerini, değerlerin göreceliğini ve akıl yürütmenin önemini vurgularken kullandığı örnekler hem bilimsel hem de insani bir derinlik taşıyor. Özellikle bilimin dogmalardan uzak durması gerektiği fikri, günümüz dünyasında hâlâ geçerliliğini koruyor. Carl Sagan okuyanlar varsa bu kitabın bilimsel düşüncenin topluma etkisini benzer üslupla ele aldığını hemen fark edeceklerdir. Bilim tarihini ve bilimsel düşünceyi felsefi boyutlarda, eğlenceli ve anlaşılır dahası da derinlemesine irdelemesi bu kitaba çekildiğim noktalardır. Bilime ilgi duyan, ama aynı zamanda hayatın anlamını sorgulayan herkese tavsiye ederim.
Her Şeyin AnlamıRichard P. Feynman · Alfa Yayıncılık · 2016486 okunma