2025 50. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 17:42
Georges Remond Mağluplarla Beraber, Bitti. Tarihle amatör olarak ilgilenirim. (özellikle Türk tarihiyle).. Bence 2bin yıllık Türk savaş tarihinde utanç ve yüz kızartıcı bir şekilde kaybettiğimiz 2 savaş var. Bir tanesi Moğollarla yaptığımız Kösedağ savaşı(1243), öteki de Balkan savaşı(1912). başka yok. Türk askeri hiçbir savaşta bu iki savaş kadar korkak olmamıştı. ( benim fikrim, bu korkunun sebebinin siyasetin orduya askere bulaşmasıdır. Cesaret ne kadar bulaşıcıysa korkuda o kadar bulaşıcıdır.) Kitabımıza gelirsek Fransız Savaş Gazetecisi Georges Remond'un Bizzat Kırklareli, Çatalca, Vize ve Lüleburgaz muhaberelerinde cephe hatlarında bulunmasını, izlenimlerini, gördüklerini, kendisine cepheden gelen yaralı askerler tarafından anlatılanları, duygularını ve hislerini de katarak tüm savaş anılarını bir kitap haline getirmiş. Kitap günlük gibi, röpörtaj gibi, roman gibi ama aslında savaşın ne olduğunu anlatan tarihi bir belge niteliğinde. Son bölümde Çok anlamlı ve duygulu bir Türk subayıyla Bir Bulgar kızın aşkı da geçiyor. Yazar yani gazeteci zaman zaman Türk insanını metanetine, itaatine ve tevekkülüne hayran olurken zaman zaman bunu eleştiriyor. Cephede ve cephe gerisinde kan gövdeyi götürürken İstanbul'da halkın zevki sefasına vurdumduymazlığına isyan ediyor. Ve balkan savaşını kaybetmemizin sebebini üzülerek anlatıyor. Ben Bir savaş muhabiri olan Georges Remond un Osmanlı tarafını tuttuğunu Savaşı balkan devletlerinin değil Türklerin kazanmasını çok istediğini hissediyorum.. Çok belli... Çok güzel belge niteliğinde bir kitap tavsiye ederim. Özellikle Savaş tarihi seven okurlara. Mağluplarla Beraber kitabına veda ederken kendimce tüm kitabı özetleyen anafikir alıntıyı paylaşıyorum.. "Genç bir Türk subayı bir gün bana dedi ki; "Bizim bütün kayıplarımız, bütün yenilgilerimiz, cemiyetlerimizde kadın bulunmamasından ileri gelmektedir." Mağluplarla Beraber Georges Remond sayfa 205, Profil Kitap
Mağluplarla BeraberGeorges Remond · Profil Yayıncılık · 201817 okunma