···Okunma: 16 Ekim 2025 18:23 Her insanın hayatının belli bir dönemi kitapta bahsedildiği gibi mai (mavi) gökyüzüne ümit dolu bakarak, sevgiyle ve hevesleriyle hayal kurarak geleceğe iyimser yaklaştığı bir dönemi olur. Veya bunu ara ara belli dönemler içinde de yaşayabilir. Fakat Ahmet Cemil'in yaşadığı gibi bir hayat sürenler, gökyüzü maviyken siyaha bulananlar ve siyahlıkta yaşamaya mahkum kalanlar için kitaptan alıntıladığım söz tam da buna işaret edecektir:
"Demek hayat dedikleri şey böyle sonuna kadar dehşetli darbeler toplamakla geçecek."
Hangi darbeyle yıkılır insan? Veya yıkılması için kaç darbe gerekir? Bazen insan yaşadığı imtihanın hayatının en vurucu darbesi sanır. Yıkıldım sanır, yaşayamam sanır. Fakat bir şeyler, birileri ve birkaç emel insanı yakasından tutar ve yaşamaya iter. İşte tam da o zaman zordur hayat. Devam etmek zorunda olduğunu hissettiğin an yüklerin daha da ağır gelir. Seni bağlayanlarla hayatın arasındaki ilişkiyi iyi çözümlemek gerekir ki, bir nebze olsun kolaylaşsın ve az da olsa ışık tutabilsin siyaha dönüşen gökyüzüne.