2025 78. kitabı
Sömürü Ajanı İngiliz Misyonerleri: Bir Tarihî Eleştiri ve Aydınlatma Eseri Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın Sömürü Ajanı İngiliz Misyonerleri adlı eseri, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde İngiliz misyonerlik faaliyetlerini mercek altına alan, tarihî bir inceleme niteliğindedir. Beyan Yayınları tarafından 2007 yılında yayımlanan bu 110 sayfalık kitap, misyonerliğin salt dini bir yayılma aracı olmanın ötesinde, sömürgeci bir ajandanın parçası olarak nasıl işlediğini belge ve tanıklıklarla ortaya koymaktadır. Sırma, akademik bir titizlikle, Londra merkezli Protestan misyoner teşkilatlarının Osmanlı topraklarındaki gizli stratejilerini dört ana başlık altında sistematik biçimde ele alır. Bu eser, sadece tarih meraklıları için değil, emperyalizm dinamiklerini anlamak isteyen her okuyucu için vazgeçilmez bir kaynak olarak öne çıkmaktadır.Kitabın girişinde yer alan çarpıcı bir alıntı, eserin temel tezini özetler niteliktedir: Londra Misyoner Teşkilatı Başkanı'nın bir konuşmasında, "Biz İngilizlerin müreffeh ve saadet içinde yaşamamız için, müslümanların arasına nifak tohumlarını ekmemiz lazımdır. Onların içinde ihtilaf kıvılcımlarını tutuşturmalıyız. Biz Osmanlı Devleti'nin her tarafına fitne sokarak, onu yıkacağız" ifadeleriyle, misyonerlik faaliyetinin arkasındaki siyasi ve ekonomik motivasyonlar vurgulanır. Bu sözler, kitabın genel tonunu belirler ve okuyucuyu, 18. ve 19. yüzyıllarda Britanya İmparatorluğu'nun Ortadoğu politikalarının dini kılıfla nasıl maskelendiğini anlamaya hazırlar. Sırma, bu bağlamda, misyonerlerin yetiştirilme süreçlerini ilk bölümde detaylı biçimde inceler. İngiliz Protestan Misyoner Cemiyeti'nin Londra'daki merkezi, yetenekli gençleri seçerek yoğun bir eğitim programına tabi tutmakta; bu gençler, hedef ülkelerin dillerini (örneğin Türkçe, Arapça ve Fransızça) öğrenmekte, kültürel entegrasyon taktikleriyle donatılmakta ve gizli raporlama ağlarına entegre edilmektedir. Yazar, Herbert adlı bir misyonerin Osmanlı'ya gönderilerek adını değiştirip Bab-ı Âli'de yükselmesi ve kahvehanelerde Müslümanlarla ilişki kurarak istihbarat toplaması gibi somut örneklerle, bu sürecin casusluk unsurlarını aydınlatır. Bu bölüm, misyonerlerin "kütüphane" adı altında kurdukları merkezlerin, Türklere yönelik Hristiyanlaştırma çabalarının bir aracı olduğunu göstererek, okuyucuya sistematik bir manipülasyon tablosu çizer.İkinci ve üçüncü bölümlerde, misyonerlik ile masonluk arasındaki ilişkiler ve Londra Protestan Misyoner Cemiyet Merkezi'nin küresel yapısı ele alınır. Sırma, bu teşkilatın dünyanın dört bir yanına yayılmış şubelerinin, Avrupa'yı "ilim penceresi" olarak sunarak Osmanlı kadınlarını ve entelektüel kesimleri etkileme stratejilerini belgeler. Özellikle, dua ve ayinler aracılığıyla Müslüman toplulukları Protestanlaştırmaya yönelik girişimler, kitabın en çarpıcı kısımlarındandır. Yazar, bu faaliyetlerin Osmanlı'nın dinî ve millî yapısını erozyona uğratma amacı taşıdığını, azınlık okulları ve yabancı diplomatik yerleşimlerin arkasında yatan emperyalist niyetleri sorgular. Dördüncü bölüm ise misyonerlerin çalışma metodlarını odak noktasına alır; İngiliz Sömürge Bakanlığı'nın raporlarında Osmanlı'nın zayıf yönleri (Sünni-Şii ihtilafları, ekonomik sıkıntılar) hedef alınmakta, Hempher adlı bir ajanın 1710'larda Mısır, Irak, Hicaz ve İstanbul'a gönderilerek nifak tohumları ekme taktikleri detaylandırılmaktadır. Sırma, ajanların kandırma, liderlik aşılamma, itikadları sarsma, şarap ve kadın gibi unsurları kullanma, pohpohlayarak âlimlerden uzak tutma gibi yöntemlerini sıralayarak, sömürgeciliğin psikolojik boyutunu vurgular. Kitabın sonundaki kişisel bir konferans anısı, bu tarihî gerçeklerin güncelliğini pekiştirir.Eserin en güçlü yanı, tarihî belgeler ve mektuplara dayalı anlatımıdır. Sırma, soyut eleştirilerden kaçınarak, okuyucuyu somut delillerle ikna eder; bu yaklaşım, Osmanlı arşivleri ve Batı kaynaklarının çapraz okumasını yansıtır. Bununla birlikte, kitabın kısa sayfası nedeniyle bazı konuların derinlemesine tartışılmadığı söylenebilir; örneğin, masonluk ilişkileri daha geniş bir bağlamda ele alınabilirdi. Yine de, bu eksiklik, eserin odaklanmış yapısını bozmaz ve okuyucuyu daha fazla araştırmaya teşvik eder. Sırma'nın üslubu, akademik ciddiyetle birleşen akıcı bir anlatıma sahiptir; resmi bir dil içinde, tarihî olayları dramatik bir gerilimle sunması, kitabı sıradan bir inceleme olmaktan çıkarır. Sonuç olarak, Sömürü Ajanı İngiliz Misyonerleri, emperyalizmin dini araçlara büründüğü bir dönemin karanlık yüzünü aydınlatan önemli bir kaynaktır. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, bu eserle Osmanlı'nın çöküş sürecindeki dış müdahalelerin niteliğini ustalıkla ifşa eder ve günümüz jeopolitik tartışmalarına ışık tutar. Tarihî bilinç geliştirmek isteyenler için şiddetle tavsiye edilen bu kitap, sömürgecilik mirasının hâlâ yankılandığını hatırlatarak, okuyucuyu düşünmeye sevk eder.
Sömürü Ajanı İngiliz Misyonerleriİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2007310 okunma