·350 syf.····Okunma: 27 Ağustos 2025 02:41 "ANA" yalnızca bir annenin hikâyesi değil; aynı zamanda bir toplumun uyanışının sembolüdür. Roman, sanayileşme döneminin ağır koşullarında ezilen işçi sınıfının içinden doğan bilinçlenmeyi ve özgürlük arayışını merkeze alır.
Romanda yer alan Pelageya Nilovna, sıradan bir kadının sessizliğinden bir ulusun vicdanına dönüşen güçlü bir figürdür. Başlangıçta korku ve itaatle yaşamını sürdüren bu anne, oğlu Pavel’in devrimci fikirleriyle yüzleştikçe hem kendini hem de çevresini yeniden keşfeder. Gorki, Pelageya’nın dönüşümünü yalnızca bir anne sevgisiyle değil, insan olmanın onuruyla da ilişkilendirir.
Romanı okurken en çok beni etkileyen şey, bireysel uyanışın toplumsal değişimin ilk adımı olduğunu görmekti. Gorki’nin sade ama vurucu dili, yoksulluk içindeki insanların içsel zenginliğini gözler önüne seriyor. Ana, okuyucuya sadece bir dönemi anlatmaz; aynı zamanda umut, direnç ve insan ruhunun gücü üzerine düşündürür.
Sonuçta Ana, korkunun yerini cesaretin, suskunluğun yerini sözün aldığı bir dönüşümün romanıdır. Her satırında insanın içindeki iyiliğe, inanca ve değişime olan güveni yeniden hatırlatır.
Okuyun, okutun.
"Dirilen bir ruh öldürülemez."