·238 syf.····Okunma: 16 Ekim 2025 00:00 Sonunda kitabı bitirdim ve inceleme yazıyorum. Zaten okumaya başlarken de çok büyük bir hevesle başlamamıştım. Hatta kitabı okuma nedenim konusu bile değildi. Sevgili yazarımız, bizim okulumuzun eski mezunlarından ve kitabı bu vesileyle duymuştum. Bir de arkadaşımda kitabı görünce bir şans vermek istedim. Ve işte burdayım.
İncelememi daha iyi anlamanız için hemen kısa bir özet geçeyim; Gizem adlı bir kız başrolümüz var. Bu kızın arkadaşı, kızdan habersiz onun bir yarışmaya katıyor. Bunun sonucuda ise kız yarışmayı kazanıyor. Böylece eski yaşadığı şehir olan, Eskişehir'e dönme fırsatı buluyor. Ve bu sırada bizim erkek başrolümüz, Barın ile tanışıyor.
Aslında kitabın konusu her ne kadar basit olsa bile ele alış yönünden farklıydı. Hikaye anlatırken hep hikayenin 'kader ağlarını' nasıl etkilediğini karakterlerinin içsel düşüncesi şeklinde okuyoruz. Bu bana kitabın edebi yönü olarak çok hoş geldi.
Şimdi asıl eleştirel kısma gelecek olursak ilk olumlu başlamak istiyorum.
Öncelikle kitabın yazım düzeni -tam olarak nasıl ifade edeceğimden emin değilim- çok güzeldi. Yani bölüm başında güzel bir söz, olay ve sonunda olaya bağlı olarak karakterin içsel düşünceleri. Üstelik kitapta küçük eğlenceli bir bulmaca da vardı.
En çok takdir ettiğim şey ise yazarın özgüveni oldu. Yanlış hatırlamıyorsam kitabı çıkardığında kendisi son sınıftı. O yaşta hem kitap yazmaya başlayıp hem de sınav döneminde olmak takdir edilesi.
Şimdi ise gelelim onlarcası olan ama benim sadece bazılarına değineceğim kötü yanlara.
İlk öncelikle kitabı okurken insan kesinlikle şöyle düşünüyor; bu kitap başka bir kitabın etkisi altında kalınarak yazılmış. Bunu düşünme nedenim, kurgunun çok basit ve klasik olması.
Karakterlerim ilişkisi gelişimi kesinlikle gereksiz hızlıydı. Sanki 'yazayımda bitsin' modundaydı. Kurgu ve karakterler biraz daha detaylı ve uzun, ayrıca yazım dili gerçekten iyi olsaydı gerçekten okumaya değerdi. Yani, başta dediğim gibi çok eksiği var.
Uzun lafın kısası, yazarı erken yaşta bir şeyler deneme cesareti gösterdiği için takdir ediyorum. Kendisinin kesinlikle daha çok uzun bir yolu var.