2025 170. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 04:09
The Island of Doctor Moreau, Wells’in bilimkurgu geleneğinde etik ve doğa ile insan arasındaki çizginin sorgulandığı en etkili romanlarından biridir. İlerleme, merak ve bilimsel keşif ideallerinin, eğer vicdanla dengelenmezse ne kadar acımasızlaşabileceğini gösterir. İnsanın içindeki hayvanlık; aklın “dışarıdan” bastırmak istediği fakat asla yok edemediği bir gerçekliktir. Eser şöyle bir uyarı verir: uygarlık, yasalar ve toplumsal normlarla örülüdür ama insan doğasına dair en derin dürtüler hiç de göründüğü gibi evcil değildir. Bilim, ilerleme ve yaratılış oyunları ne kadar büyüleyici görünse de; sonunda ne olduğumuza dair sorularla ve acıyla yüzleşmekten kaçamazsın Wells, bu eserle bilimin gücünü ve aynı zamanda tehlikesini gösterir. Doktor Moreau, hayvan bedenlerini manipüle ederek “insanı taklit eden canlılar” yaratma peşindedir. Ancak bu tür deneyler, meraktan ziyade kontrol, güç ve insan-doğa karşısında kibirli duruşla birleşir. Wells burada “bilimsel ilerleme” fikrinin, etik kaygılar olmadan nasıl canavarlaşabileceğini vurgular
Bilim Kurgu Distopya
Doktor Moreau’nun AdasıH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202210bin okunma