2025 62. kitabı
V. E. Schwab’ın A Darker Shade of Magic: The Steel Prince adlı çizgi romanı, yazarın ünlü Shades of Magic roman serisinin öncül hikâyesini anlatır. Eser, romanlardaki baş karakterlerden Kell’in babası olan Maxim Maresh’in gençlik yıllarına ve onun “Çelik Prens” olarak anılmasını sağlayan efsanevi geçmişine odaklanır. Hikâye, sihirle yoğrulmuş paralel Londralar evreninin politik ve büyülü yönlerini çizgi roman formatında genişletmeyi amaçlar. Bu bağlamda eser, Schwab’ın yaratmış olduğu evreni derinleştiren bir yan anlatı işlevi görür. Eser yayımlandığında, özellikle Schwab’ın hayran kitlesi tarafından olumlu karşılanmıştır. Çizimlerini Andrea Olimpieri’nin, renklendirmesini de Enrica Angiolini’nin yaptığı eser, görsel açıdan karanlık ve gotik bir atmosfer yaratır. Eleştirmenler, çizimlerin detay zenginliğini ve aksiyon sahnelerinin dinamizmini övgüyle anmıştır. Ancak, hikâye anlatımı konusunda görüşler karışıktır. Pek çok okur anlatımın yer yer yüzeysel ve üstünkörü ilerlediğini, karakterlerin motivasyonlarının yeterince derinleştirilmediğini ve olayların hızlı geçildiğini dile getirmiştir. Bu durum, özellikle roman serisindeki karmaşık temalara alışkın okurlar için çizgi romanın daha “hafif” bir yan ürün gibi algılanmasına yol açmıştır. Buna karşın, The Steel Prince serisi, Schwab’ın evrenini yeni bir anlatı biçimiyle genişletme çabası olarak değerlendirilebilir. Eser, görsel anlatım gücüyle evrenin büyüleyici atmosferini yansıtırken; senaryosal olarak romanlardaki felsefi derinliği ve duygusal ağırlığı yakalayamamıştır. Bu nedenle çizgi roman, Schwab evrenine ait ilgi çekici bir ekleme olmakla birlikte, bağımsız bir eser olarak değerlendirildiğinde tatmin düzeyi okura göre değişkenlik göstermektedir. Bu inceleme ChatGPT aracılığıyla yazılmıştır.
Sihrin Tonları: Çelik PrensVictoria Schwab (V.E. Schwab) · Epsilon Yayınevi · 070 okunma
güzel bir paylaşım olmuş. kaleminize sağlık.