2025 1069. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 16:03
Üsküdarlı Aşkî Divanı: Aşkın Tasavvufi Yankıları ve Efsanevi İzler Osmanlı Divan edebiyatının 16. yüzyıl şairleri arasında, hem askerî hem tasavvufî birikimiyle dikkat çeken Üsküdarlı Aşkî, adını taşıdığı "aşk" kavramını şiirlerinde en samimi ve derin biçimde yansıtan isimlerden biridir. Asıl adı İlyas Çelebi olan şair, İstanbul'un Rumelihisarı semtinde doğmuş, babasının izinden giderek yeniçeri ocağına katılmış, ancak askerlik hayatına pek ısınamamıştır. Gençliğinde çeşitli seferlere katılmış, hatta Alman Seferi'nde öldüğü söylentisi üzerine ulûfesi kesilince, Müeyyedzâde Hacı Halife'nin tekkesine sığınarak dervişliğe yönelmiştir. Bu dönem, onun şiirlerinde belirginleşen tasavvufî damarı tetiklemiş; Bektaşîlik'ten Bayramîlik'e, hatta bazı kaynaklara göre Mevlevîlik'e geçişi, ilâhî aşkı beşerî aşkla harmanlayan bir üslup geliştirmesine zemin hazırlamıştır. Kanûnî Sultan Süleyman'a sunduğu bir şiirle elde ettiği maddî destek sayesinde Üsküdar'da bir yalı satın almış, burayı âlimler ve sanatkârların toplandığı bir meclis hâline getirmiştir. Ancak aşırı harcamalar borç batağına sürüklemiş, II. Selim'e yazdığı "kerem" redifli kasideyle yardım dilemiştir. 1576-77'de vefat eden Aşkî, Rumelihisarı Mezarlığı'na defnedilmiştir. Aşkî'nin edebî mirası, ağırlıklı olarak Aşkî Divanı etrafında şekillenir. Divan, dönemin iki önemli nüshasında (Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Efendi nr. 297 ve Nuruosmaniye nr. 3857) günümüze ulaşmış; 30 kaside, 60 murabba, 564 gazel ve 31 kıtadan oluşan zengin bir koleksiyondur. Bu yapı, klasik Divan şiirinin gazel ağırlıklı geleneğini sürdürürken, Aşkî'nin askerî geçmişiyle yoğrulmuş kasideleri, fetih ve padişah övgülerini tasavvufî bir mercekten geçirir. Şiirlerinde sade ve samimi bir dil hâkimdir; âşıkane üslup, efsanevi ve menkıbevi figürlerle bezeli mazmunlar, okuyucuyu hem Osmanlı günlük hayatının yansımalarına hem de ilâhî sırlara taşır. Divan, 16. yüzyıl Osmanlı'sının sosyal dokusunu –seferler, tarikat meclisleri, yalı hayatı– yansıtan bir ayna gibidir; Süreyya Uzun'un tezinde vurgulandığı üzere, dönemin ekonomik ve kültürel dinamikleri beyitlerde somutlaşır. Aşkî Divanı'nın temel temalarından biri, elbette adından da anlaşıldığı üzere aşktır. Şair, beşerî aşkı tasavvufî bir merdiven olarak kullanır; sevgiliyi Leylâ, Şîrîn gibi efsanevi figürlerle özdeşleştirerek, âşığın çilesini Mecnûn veya Ferhâd'ın fedakârlığıyla örneklendirir. Bu yaklaşım, Divan şiirinin klasik üçgenini (âşık-sevgili-rakip) korurken, Aşkî'ye özgü bir içtenlik katar. Örneğin, bir gazelinde şöyle der:Zülfüñ ġamıyla bu dil-i maḥzūn ḥikāyetin Gören unutdı Leylī vü Mecnūn ḥikāyetin Burada, sevgilinin zülfünün gamı, efsanevi Leylâ-Mecnûn hikâyesini gölgede bırakacak kadar derindir; aşk, sıradan bir duygu olmaktan çıkıp, evrensel bir menkıbeye dönüşür. Benzer şekilde, Vâmık ve Azrâ telmihiyle yazdığı beyitte:Sen n'ola bu ʿiẕār ile ʿAẕrā-misāl iseñ Biz daḫı ʿaşḳ ile göre Vāmıḳ degül miyüz âşığın kendini efsanevi bir figürle eşitlemesi, şiire ironik bir katman ekler. Bu mazmunlar, sadece süsleme aracı değil; şairin kendi aşk acısını meşrulaştırma ve yüceltme çabasıdır. Aşkî, rakibi (zâhid, rakîb) sıkça eleştirir, ancak bunu kinaye yoluyla yapar –zâhid, zahirî ibadetle yetinirken, âşık hakikî fenâfillah'a ulaşır.Tasavvufî boyut, Divan'ın omurgasını oluşturur. Aşkî'nin dervişlik deneyimi, şiirlerine Hızır, Hallâc-ı Mansûr gibi mutasavvıf figürleri taşır. Hızır, ölümsüzlük ve yardım simgesi olarak, şairin ilâhî aşka sığınışını temsil eder:Şerbeti ol meclisüñ āb-ı ḥayātuñ ʿaynıdur Nūş edenler Ḫıżr-veş buldı ḥayāt-ı cāvidān Bu beyit, tarikat meclisini âb-ı hayat kaynağına benzeterek, tasavvufî cem'in coşkusunu yansıtır. Hallâc'ın "Ene'l-Hakk" sırrı ise, aşkın tehlikeli ama dönüştürücü gücünü vurgular:ʿAşḳ idi dāra varup sırr-ı ene'l-Ḥaḳ fāş iden Müddeʿīler ṭutdular ol töhmeti Manṣūrdan Aşkî, burada kendini Hallâc'la özdeşleştirerek, beşerî aşkın ilâhî hakikate açılan kapı olduğunu ima eder. Mevlâna Celâleddin Rûmî'ye olan hayranlığı da belirgindir; bir murabba'sında Şems-i Tebrîzî'yi andıran bir elif hattıyla aşkı simgeler. Bu tasavvufî unsurlar, Divan'ı salt eğlence aracı olmaktan çıkarıp, bir irşad metnine dönüştürür; şair, okuyucuyu zühd ve kanaat yolunda İbrahim b. Edhem gibi örneklerle yönlendirir.Efsanevi ve menkıbevi şahsiyetler, Divan'ın en çarpıcı katmanını oluşturur. Acem kökenli figürler (Cemşîd, İskender, Rüstem), Şehnâme geleneğinden ödünç alınarak, Osmanlı padişahlarını yüceltmek için kullanılır. Örneğin, Kanûnî'yi öven bir kasidede:Şehā fetḥitdügüñ mülke ḳadem baṣmadı İskender Cihān mülkinde kim gördi senüñ gibi Süleymān'ı İskender'in cihangirliği, Süleyman'ın fetihleriyle soluk kalır; bu, klasik methiye geleneğinin bir uzantısıdır ama Aşkî'nin askerî geçmişiyle renklendirilmiştir. Kutsal kitaplardan Lokman Hekim veya Kârûn gibi isimler, hikmet ve dünyanın fâniliğini vurgular. Bir gazelde:Çeşm-i ʿibretle ḳamu eşyāya ḳılduñsa naẓar Eyle ʿAşkī şīve-i ḥikmetde Loḳmān ile baḥs şair, okuyucuyu ibret nazarıyla hayata bakmaya çağırır. Bu telmihler, Divan'ı bir ansiklopedi gibi kılar; 16. yüzyılın kültürel haritasını çizer.Divan'ın bir diğer özgün yanı, Osmanlı hayatının yansımalarıdır. Sefer gazelleri, yeniçeri ocağının zorluklarını; yalı kasideleri, Üsküdar meclislerinin neşesini betimler. Ünlü muhammesi, devrin aynasında geleceği sorgular:Görelüm âyine-i devrân ne sûret gösterür Bu nakarat, şairin melankolik yanını açığa vurur; aşk, kader ve zaman, dönemin siyasi çalkantılarıyla iç içedir. Aşkî, Bâkî veya Nef'î gibi çağdaşlarının aksine, daha halka yakın bir üslup benimser; gazellerinde Şam fetihleri gibi tarihî olaylar, mistik bir tonda işlenir:Devr-i âhirde kişinüñ turagı Şâm gerek Burada, Şam'ın manevi önemi, şairin Kızılelma idealiyle örtüşür – bir gazideki bu mısra, fetih aşkını tasavvufî bir yolculuğa dönüştürür. Sonuç olarak, Üsküdarlı Aşkî Divanı, 16. yüzyıl Divan şiirinin mikrokozmudur: Aşkın ateşinde efsaneler erir, tasavvufî sırlar açığa vurur, Osmanlı hayatı beyitlerde canlanır. Şairin samimi dili, onu devrinin en içten âşıkları arasına yerleştirir; Divan, bugün hâlâ yeni nesillere ilham verir. Okuyucuyu hem eğlendirip hem düşündüren bu eser, klasik Türk edebiyatının unutulmaz bir hazinesidir. Aşkî'nin deyişiyle, âyine-i devrân'da göreceğimiz sûret, belki de kendi gönlümüzün yansımasıdır.
Aşkî DîvânıÜsküdarlı Aşki · Türkiye Yazma Eserler Kurumu · 20251 okunma