Kayıp Uygarlıklar ve Diller
2025 6. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 00:00
Herkese merhaba, Uzun zamandır bir inceleme yazmıyordum. Bu hakkımı Kayıp Uygarlıklar ve Diller kitabı için kullanacağım. Kitabın içerisinde Antik Mısır, İran, Asur, Babil, Sümer, Aryanlar, Hititler, İç Asya ve diğerleri hakkında bir tartışma havasında hem bilgi hem de günümüzde devam eden bazı tartışmalara ışık tutmuş. Size açıkça net bilgiler vermiyor. Genel olarak kelime kökenleri üzerinden kayıp dilleri ve Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Aryanlar olduğunu ve atalarının araştırması üzerinde duruyor. İç Asya bölümü haricindeki diğer araştırma-tartışma kısımları için bir eleştiri yapamayacağım. Genel olarak o kısımlar akıcı ve güzel ilerledi, özellikle de görsellerle desteklenmesi inanılmaz bir hava katmış. Kitap genel olarak Filoloji okuyan öğrenciler için güzel bir okuma olabilir diye düşünüyorum. Bilgi doğruluğu hakkında açıklama yapamam, tarihi ne kadar çok sevsem de bu alanlar konusunda uzman değilim ama İç Asya bölümünde bir ölüme değinmek istiyorum. Hint-Avrupa halkının Orta Asya'yı sahiplenmeye ve sömürgecilik faaliyetlerini meşrulaştırmaya çalışma konusunda teori adı altındaki yalan belgelerini biliriz. Bu konuda savunulacak bir nokta yok. Türk tarihi ile ilgilenenler bu propagandayı zaten bilir. Gelecek olursak, 179. sayfada ilk Türkiye kelimesinin Macar ovaları hakkında kullanıldığı bilgisi yanlıştır. Çünkü, 6. yüzyıl Bizans kaynaklarında coğrafi bir terim olarak Orta Asya için kullanılmıştır. 10. yüzyıllarda Bizans imparatoru VII. Konstantinos yazdığı eserde ''Tourkia'' olarak Macarları kasteder. Daha da eskiye gitmek istersek, MÖ 2. yüzyıla ait Çin belgelerinde Altay dağlarında yaşayan Türkleri tanımlamak için kullanılmıştır. Anadolu toprakları ise 12. yüzyılda Türkiye olarak adlandırılır. Son bölüm olan Batık Ülkeler kısmı ise kitapta fazla öylesine yer almış, ütopik bir alan olduğunu düşünüyorum ve çok da gerek yok gibi ama genel hatlarıyla oldukça akıcı ve bilgi verici bir kitaptı. Bu kitabın daha fazla okunup incelenmesini öneririm. Keyifli okumalar. Puan: 9/10
İnceleme
Kayıp Uygarlıklar ve DillerUlaş Töre Sivrioğlu · Kafka Kitap · 202373 okunma
Tuğçe
Geçtiğimiz Eylül ayında KPSS sınavına girdim. Mısırdaki taşın adı sorulmuştu. Ne kadar alanımda iyi puan alamasamda o soruyu yapan çok az kişiden biriyim. Bu da taşın isminin kitapta geçmesinden kaynaklı olarak öğrendiğimden. Yazara bu konuda teşekkür ederim.. :)