Puan vermedi·342 syf.····Okunma: 19 Ekim 2025 10:54 Merhaba sevgili kitap dostlarım. Bugün sizlere Halide Edib Adıvar'ın "Kalp Ağrısı" romanının devamı olan "Zeyno'nun Oğlu" kitabıyla geldim.
Önceki eserine göre daha ağır dil ve yoğun yabancı kelimeler beni okurken biraz yordu; roman, dönemin sosyal, siyasi ve askeri yapısını ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki modernleşme eleştirilerini net bir şekilde sunuyor.
Kürt isyanının etkisiyle şive kullanımı yoğundu; yazarın kültürel çatışmaları ve tarihi olayları kendi bakış açısıyla aktardığı bu kitap bende beklediğim etkiyi yaratmasa da, Haso çocuk ve annesi Zeyno için derin bir üzüntü hissettim.
Yazar, karakterlerin iç dünyalarını ustaca analiz ederek okuyucunun onlarla empati kurmasını yine başarmış.
"Kalp Ağrısı" kadar etkileyici olmasa da, yoğun yabancı kelime kullanımına rağmen sürükleyici hikayesi nedeniyle bu eseri okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Konusu:
Olaylar; İstanbullu Zeyno'nun, Muhsin Bey'in görev yeri olan Diyarbakır'a, Hasan Bey, modernleşme çabasındaki Mesture Hanım ve kızı Mazlume ile birlikte gitmesiyle başlar. Hasan Bey ve Kürt Zeyno'nun çocuğu Haso çocuk ise yürekleri sızlatacak hikayesiyle okuyucuya merhaba diyor.